Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb żytnio-pszenny na zakwasie i drożdżach

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zakwas żytni 300 g
woda ciepła 300 ml
melasa 2 łyżki
sól 12 g
Kminek cały Prymat 1-2 łyżeczki
mąka pszenna pełnoziarnista 50 g
płatki owsiane 50 g
mąka tortowa 200 g
mąka żytnia 200 g
drożdże suche 7 g
babka płesznik (Colon C) 5-10 g

Porada

Chleb trzeba dobrze wystudzić przed pokrojeniem.

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb żytnio-pszenny na zakwasie i drożdżach

Kroki postępowania

1
Do dużej miski odważyć zakwas żytni. Dosypać suche drożdże.
Krok 1 - Chleb żytnio-pszenny na zakwasie i drożdżach foto
2
W ciepłej wodzie rozpuścić melasę, colon C i sól. Dodać do zakwasu. Dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Chleb żytnio-pszenny na zakwasie i drożdżach foto
3
Dosypać wszystkie mąki, kminek i płatki owsiane.
Krok 3 - Chleb żytnio-pszenny na zakwasie i drożdżach foto
4
Składniki wymieszać mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Miskę nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 4 - Chleb żytnio-pszenny na zakwasie i drożdżach foto
5
Wyrośnięte ciasto odgazować i przełożyć do szerokiej foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 5 - Chleb żytnio-pszenny na zakwasie i drożdżach foto
6
Wierzch posypać płatkami owsianymi i blaszkę włożyć do worka tworząc namiot. Odstawić do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do 230°C na spodzie ustawić naczynie z wodą.
Włożyć wyrośnięty chleb i od razu skręcić temp. do 200°C (grzałka góra+dół).
Piec 40-45 minut, wyjąć chleb z foremki, odkleić papier i dopiec na kratce z termoobiegiem 10-15 minut.
Krok 6 - Chleb żytnio-pszenny na zakwasie i drożdżach foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ania2610 08.12.2016 17:03
chlebek wyszedł świetnie - uwielbiam takie wypieki :)
Habibi 08.12.2016 09:29
Polecam, bo chlebek jest łatwy i przepyszny :)
Franciszek 08.12.2016 00:41
dobry domowy wypiek
Renata9 07.12.2016 20:27
Smaczny, domowy chlebuś
bertpvd 07.12.2016 19:13
wspaniały chleb

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak