Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziołowy chlebek

5.0
(155)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Zobacz przepis na chlebek ziołowy do odrywania. Aromatyczny chleb ziołowy świetny do mini kanapeczek, past czy do maczania w dipie jogurtowym. 

Składniki:

drożdże 40 gramów
mleko ciepłe 0,75 szklanki
mąka 600 gramów
cukier 0,5 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
oliwa 4 łyżki
masło 120 gramów
Koperek suszony Prymat 3 łyżki
Bazylia suszona Prymat 3 łyżki
czosnek 2 ząbki
sól 0,5 łyżeczki
Natka pietruszki suszona Prymat 3 łyżki
woda ciepła 0,5 szklanki

Porada

Jeśli nie masz wymienionych w składnikach ziół, możesz użyć gotowej mieszanki ziół prowansalskich lub ziół kuchni włoskiej.

Przepis i sposób przygotowania na: Ziołowy chlebek

Ten chlebek ziołowy wygląda niezwykle efektownie. Dzięki temu, że upieczony jest pasków ciasta drożdżowego posmarowanych masełkiem z ziołami ma niesamowity aromat i jest łatwy do podzielenia. Wystarczy odrywać kawałki i zajadać. 

Chlebek ziołowy do odrywania sprawdzi się podany do dań grillowych, na imprezę, piknik czy na zwykłą kolację. Jego forma zachęca do dzielenia się pysznym smakiem pełnym aromatycznych ziół.

Kroki postępowania

1

Drożdże, wodę, mleko 1 łyżkę mąki, cukier wymieszać.

Krok 1 - Ziołowy chlebek foto
2

Przykryć i zostawić pod przykryciem na 15 minut.

Krok 2 - Ziołowy chlebek foto
3

Po 15minutach dodać mąkę z solą i wymieszać.

Krok 3 - Ziołowy chlebek foto
4

Następnie dodać oliwę.

Krok 4 - Ziołowy chlebek foto
5
I wyrobić ciasto.
Krok 5 - Ziołowy chlebek foto
6

Masełko wymieszać z suszonymi ziołami, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i solą.

Krok 6 - Ziołowy chlebek foto
7

Ciasto podzielić na trzy części.

Krok 7 - Ziołowy chlebek foto
8

Każdą cześć rozwałkować.

Krok 8 - Ziołowy chlebek foto
9

Posmarować masełkiem.

Krok 9 - Ziołowy chlebek foto
10

Rozwałkowane ciasto pociąć na pasy.

Krok 10 - Ziołowy chlebek foto
11

Każdy pas zwinąć w harmonijkę.

Krok 11 - Ziołowy chlebek foto
12

I ułożyć w tortownicy, przykryć i zostawić na 20 minut.

Krok 12 - Ziołowy chlebek foto
13

Piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Krok 13 - Ziołowy chlebek foto
14

Tak wygląda gotowy i ostygnięty chlebek:

Krok 14 - Ziołowy chlebek foto

Wypróbuj również warkocze ze szpinakiem!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Gosia 23.04.2023 16:03
Co zrobiłam źle, jeśli ciasto po wyjściu z miski się ,rozlewało’ ? Nie tak jak u Pani na zdj jak jest przekrojone, że takie ubite tylko się rozchodziło przez co ciężko było posmarować masłem.
Doradca Smaku 26.04.2023 14:16
Trudno powiedzieć - za luźne ciasto po wyrośnięciu to może być po prostu pomyłka w składnikach, za krótkie wyrabianie lub nieodpowiednie wyrastanie ciasta, problem z drożdżami (zabite za gorącymi składnikami płynnymi) lub nieświeże.
Ela 27.03.2023 21:42
Dzisiaj zrobilam. Pyszny! Polecam! Wszystko wedlug przepisu. Będę piec często.
Ju 22.01.2023 22:05
Jak należy piec chlebek z termoobiegiem, a jak fora-dol?
Andzia 30.12.2022 21:30
Czy można piec chlebek w piekarniku z termobiegiem bo nie mam opcji bez termoobiegu
Doradca Smaku 02.01.2023 10:31
Można z termoobiegiem :)
Marci 30.12.2022 18:50
Rozczyn pięknie urósł, ale przy podanej temperaturze i czasie wypieku chleb nie wyrósł
Kasia 22.08.2022 13:41
Super, gorąco polecam. Zawsze wychodzi perfect!
Agata 16.08.2022 17:21
Jaką pojemność ma przepisową szklanka? Ciasto wyszło mi dość twarde...
Doradca Smaku 22.08.2022 12:48
Jest to "standardowa" szklanka o pojemności 250 ml
Wera 16.07.2022 15:50
A co z tym jajkiem?
Ewa 19.08.2022 22:18
Jakim jajkiem?
Doradca Smaku 22.07.2022 10:58
Sprawdziliśmy ten oraz podobne przepisy i rzeczywiście, jajko nie jest potrzebne. Usunęliśmy je z listy składników. Dziękujemy za czujność :)
Magdalena012 26.01.2022 18:54
W przepisie 1/2wody (ciepłej) chodzi o szklankę czy o łyżkę.?
IZABELA29 15.05.2013 10:30
chętnie się poczęstuję
wyattearp 07.03.2013 08:34
bardzo ładnie wygląda i na pewno smacznie smakuje
Magda24 06.03.2013 15:23
pyszny chlebek, gotowy do jedzenia
babajaga1969 06.03.2013 14:46
piękny wypiek - pomysłowo wykonany i smaczny :)
leonowie 06.03.2013 14:22
sama też często taki piekę:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak