Przepis i sposób przygotowania na: Ziołowy chlebek
Ten chlebek ziołowy wygląda niezwykle efektownie. Dzięki temu, że upieczony jest pasków ciasta drożdżowego posmarowanych masełkiem z ziołami ma niesamowity aromat i jest łatwy do podzielenia. Wystarczy odrywać kawałki i zajadać.
Chlebek ziołowy do odrywania sprawdzi się podany do dań grillowych, na imprezę, piknik czy na zwykłą kolację. Jego forma zachęca do dzielenia się pysznym smakiem pełnym aromatycznych ziół.
Kroki postępowania
Drożdże, wodę, mleko 1 łyżkę mąki, cukier wymieszać.

Przykryć i zostawić pod przykryciem na 15 minut.

Po 15minutach dodać mąkę z solą i wymieszać.

Następnie dodać oliwę.


Masełko wymieszać z suszonymi ziołami, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i solą.

Ciasto podzielić na trzy części.

Każdą cześć rozwałkować.

Posmarować masełkiem.

Rozwałkowane ciasto pociąć na pasy.

Każdy pas zwinąć w harmonijkę.

I ułożyć w tortownicy, przykryć i zostawić na 20 minut.

Piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Tak wygląda gotowy i ostygnięty chlebek:
