Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb żytni z suszonymi śliwkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zakwas aktywny 3 łyżki
śliwki 100 g
mąka żytnia 700 g
sól 1 łyżka
cukier 1 łyżeczka
pestki dyni 1 łyżka
słonecznik łuskany 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb żytni z suszonymi śliwkami

Kroki postępowania

1
Zakwas aktywny: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/271961/zakwas-na-chleb.html
ZACZYN: Najlepiej zacząć o godz. 16:00. 2 łyżki zakwasu, 100 g mąki i 100 ml wody wymieszać i odstawić do ciepłego miejsca.
Następnie o 23:00 do w/w ciasta dodać 100 g mąki i 100 ml wody, wymieszać i również odstawić w ciepłe miejsce. Trzecie etap o godz. 8:00 - do w/w ciasta dodajemy 80 g mąki i 100 ml wody i odstawiamy na 3-4 godziny.
CIASTO: Do zaczynu dodajemy 500 g mąki, następnie dodajemy wodę, sól i cukier (rozpuszczone w wodzie). Wodę dodajemy stopniowo i mieszamy wszystkie składniki. Następnie dodajemy pokrojone śliwki. Ciasto mieszamy mikserem z odpowiedniki końcówkami.
Krok 1 - Chleb żytni z suszonymi śliwkami foto
2
Dwie foremki do chleba wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto do połowy wysokości i wyrównujemy mokrą łyżką. Posypać dynią i słonecznikiem. Owinąć folią i odstawić na ok. 4 - 5 h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 2 - Chleb żytni z suszonymi śliwkami foto
3
Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C, piec 30-40 min.(upieczony chleb po stukaniu wydaje głuchy dźwięk od spodu).
Krok 3 - Chleb żytni z suszonymi śliwkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AnielskaSlodycz 12.01.2014 21:42
bardzo lubie taki.
czekoladka_m 16.03.2013 14:26
Muszę koniecznie wypróbowac, ależ on musi być pyszny...
malaczarna23 16.03.2013 08:59
pyszny domowy chlebuś
caralajna 16.03.2013 08:38
robiłam taki, smakuje wybornie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak