Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

chleb żytni na zakwasie z polentą oraz moimi ulubionymi dodatkami

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zakwas żytni 3 łyżki
mąka żytnia pełnoziarnista 300 g
mąka żytnia 300 g
serwatka 4 szklanki
kasza kukurydziana 150 g (drobnoziarnista)
pomidory suszone 2 łyżki (w płatkach)
siemię lniane 3 łyżki
kolendra mielona 1 łyżeczka
Rozmaryn suszony Prymat 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 łyżeczki
miód 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: chleb żytni na zakwasie z polentą oraz moimi ulubionymi dodatkami

Kroki postępowania

1
Zakwas żytni wymieszać z 2 szklankami serwatki i mąką żytnią razową (typ 2000). Odstawić na noc.
Krok 1 - chleb żytni na zakwasie z polentą oraz moimi ulubionymi dodatkami foto
2
Dodać 2 szklanki serwatki, sól, miód, ulubione dodatki: u mnie mielony w elektrycznym młynku do kawy rozmaryn i kolendra oraz płatki suszonych pomidorów. Dodać polentę (drobną kaszę kukurydzianą) około 2/3 szklanki. Wymieszać.
Krok 2 - chleb żytni na zakwasie z polentą oraz moimi ulubionymi dodatkami foto
3
Dodać mąkę żytnią (typ 500) i wymieszać.
Krok 3 - chleb żytni na zakwasie z polentą oraz moimi ulubionymi dodatkami foto
4
Na końcu dodać siemię lniane. Wymieszać.
Krok 4 - chleb żytni na zakwasie z polentą oraz moimi ulubionymi dodatkami foto
5
Cisto przełożyć do formy keksowej o dł. ok. 30 cm nasmarowanej tłuszczem jeśli tego wymaga. Powierzchnię wygładzić, posypać polentą i 'przyklepać'.
Formę wstawić d piekarnika nagrzanego na minimum do wyrośnięcia. Po około godzinie zwiększyć temperaturę do 170 stopni i piec około 40 do 50 minut ( do suchego patyczka). Chleb wyjąć z formy. Studzić na metalowych raszkach.
Kroić po całkowitym wystygnięciu.
Krok 5 - chleb żytni na zakwasie z polentą oraz moimi ulubionymi dodatkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 04.01.2015 12:39
pięknie wygląda :) super przepis!
IZABELA29 04.01.2015 11:05
pysznie wygląda
migotka28 01.01.2015 22:51
wow ale cudny chlebek:)
Granita 01.01.2015 22:03
mistrzowski przepis
Ola1984 01.01.2015 19:35
Fantastyczny chlebek :) Wypiek wart spróbowania.
norweska20 01.01.2015 18:49
chętnie bym zjadła
Ania84 01.01.2015 17:35
niezwykle apetycznie wygląda
Wiktoria29 01.01.2015 17:34
świetny chleb
dollce 01.01.2015 17:34
Fajny przepis
Renata9 01.01.2015 17:21
smaczny chlebek
Pyszota 01.01.2015 17:01
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak