Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb żytni 100% z makiem

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka żytnia 400 g
zakwas żytni 200 g
woda 500 ml
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
mak 2 łyżki
śmietana do posmarowania

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb żytni 100% z makiem

Kroki postępowania

1
Zakwas mieszam z żytnią mąką. Stopniowo dolewam wody nieprzerywając mieszania. Następnie wsypuję cukier, sól oraz mak. Ponownie mieszam.
Krok 1 - Chleb żytni 100% z makiem foto
2
Tak przygotowaną masę przekładam do foremek wypełniając je do 2/3 wysokości. Blaszki odstawiam w ciepłe miejsce na kilka godzin. Gdy ciasto chlebowe podrośnie blaszki wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 200C.
Krok 2 - Chleb żytni 100% z makiem foto
3
Piekę około 60 minut. Po pierwszych 30 minutach temperaturę zmniejszam do 180C i w takiej piekę resztę czasu.
Krok 3 - Chleb żytni 100% z makiem foto
4
Upieczony chleb wyjmuję i smaruję gęstą śmietaną. Chwilę czekam, aż śmietana wyschnie i chleb wyjmuje z foremki.
Krok 4 - Chleb żytni 100% z makiem foto
5
Prawdziwy żytni chleb. Smacznego.
Krok 5 - Chleb żytni 100% z makiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Łucja 05.12.2013 12:23
pyszny chlebek :)
Justynka958 05.12.2013 01:18
uwielbiam taki chleb :)
Ania84 04.12.2013 23:53
wow z makiem jecsez nie próbowałam
Niki22 04.12.2013 23:25
mm az mi w myslach zapachniało :)
migotka28 04.12.2013 22:46
pyszny chlebek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak