Przepis i sposób przygotowania na: Chleb żytni
Po tym czasie do zaczynu dodaj połowę ciepłej wody i wymieszaj (drewnianą łyżką).
W dużej misce połącz ze sobą połowę mąki żytniej i połowę mąki pszennej. Dodaj pokruszone drożdże i zaczyn. Wymieszaj.
Przykryj ściereczką i odstaw na całą noc.
Następnego dnia do ciasta dodaj pozostałą wodę, sól i obie mąki. Wyrób ciasto tak aby nie przyklejało się do rąk. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 2-3 godziny.
Następnie ciasto wyjmij na stolnicę oprószoną mąkę i uformuj okrągły chleb. Chleb przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw na 1 do 2 godzin. W tym czasie chleb posmaruj ok. 4 razy letnią wodą.
Piekarnik nastaw na 200 C. Nożem natnij wierzch chlebka np. tak jak ja w kratkę. Chleb piecz przez ok. 90 minut.
Gotowy chleb wyjmij z piekarnika ,posmaruj zimną wodą,a następnie włóż go do jeszcze ciepłego piekarnika na ok. 1 minutę.