Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

chleb "zrolowany" nadziewany buraczkami i serem cheddar

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ciasto

mąka chlebowa 1 szklanka (orkiszowa)
zakwas do chleba 1 łyżka (żytni zakwas)
woda letnia 1/2 szklanki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 płaska łyżeczka

nadzienie

burak 150 gram
ser cheddar 50-60 gram (irisch mild)
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: chleb "zrolowany" nadziewany buraczkami i serem cheddar

Kroki postępowania

1
Ciasto. Mąkę orkiszową chlebową (można użyć zwykłą pszenna) wymieszać z solą, dodać aktywny zakwas żytni i mieszając powoli dolewać wodę. Zagnieść i wyrobić ciasto. Ciasto odłożyć na noc do lodówki.
Następnie rozwałkować podsypując mąką lub przez folię spożywczą.
Odstawić w ciepłe miejsce aby trochę urosło.
Krok 1 - chleb "zrolowany" nadziewany buraczkami i serem cheddar foto
2
Buraka najlepiej upiec w piekarniku, można też ugotować w skórce, ale pieczony jest smaczniejszy.
Średni burak wyszorować zawinąć w folię aluminiową lśniącą stroną do wewnątrz. Piec 30-60 minut w zależności od wielkości. Po wystygnięciu ściągnąć skórkę. 150 gram buraka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Doprawić solą i pieprzem.
Krok 2 - chleb "zrolowany" nadziewany buraczkami i serem cheddar foto
3
Ser cheddar zetrzeć na tarce i posypać nim wierzch ciasta.
Krok 3 - chleb "zrolowany" nadziewany buraczkami i serem cheddar foto
4
Następnie posypać startym burakiem. Można buraka i ser wymieszać przed położeniem na ciasto. To nie ma znaczenia. Jak ser zacznie się topić i tak przeniknie przez buraczki.
Krok 4 - chleb "zrolowany" nadziewany buraczkami i serem cheddar foto
5
Ciasto LUŹNO zwinąć w rolkę. Łatwiej to zrobić gdy ciasto położone było na folii spożywczej.
Krok 5 - chleb "zrolowany" nadziewany buraczkami i serem cheddar foto
6
Całość przełożyć na papier do pieczenia. Wierzch posmarować olejem.
Krok 6 - chleb "zrolowany" nadziewany buraczkami i serem cheddar foto
7
Piec 15 minut w 180 stopniach. Można jeść od razu ciepłe ale na zimno też smakuje. Kroić nożem z piłką.
Smacznego.
Krok 7 - chleb "zrolowany" nadziewany buraczkami i serem cheddar foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 14.02.2015 15:26
świetny pomysł
Kolorowa 11.04.2014 16:45
Bardzo ciekawa propozycja ;)
w mojej kuchni 11.04.2014 11:49
moje smaki na Twoim talerzu..
berys18 11.04.2014 10:43
bardzo fajny pomysł
Wacław 11.04.2014 10:20
podoba mi sie Twój przepis !
Magula 11.04.2014 08:38
Super pomysł!
Milka100 11.04.2014 08:30
fajny pomysł i smaczny
fotoviderek 11.04.2014 07:28
Chlebek na medal :)
Ola1984 11.04.2014 07:09
Bardzo ciekawa propozycje.
Krystyna32 11.04.2014 07:06
zapowiada się pysznie
Janina 11.04.2014 00:21
Fajny pomysł na inny chlebek;)
pajbek 10.04.2014 21:59
Dla mnie super :-)
migotka28 10.04.2014 21:51
coś nowego ciekawego i wspaniale wygląda
Konczi 10.04.2014 21:15
rewelacyjny pomysł!
smakoszek 10.04.2014 19:35
bardzo smaczny pomysł
adelajda 10.04.2014 19:18
pomysł pierwsza klasa :)
teresa18 10.04.2014 19:11
świetny pomysł
krystyna330 10.04.2014 18:37
Pyszności mniam
Stenka 10.04.2014 18:03
Interesujący przepis
Katarzyna59 10.04.2014 18:01
bardzo pomysłowy
wwwiolka 10.04.2014 17:54
Bardzo fajny przepis.
patryska76 10.04.2014 17:54
Pięknie podane danie :) I Ciekawy przepis :)
Mniam 10.04.2014 17:53
Wow! Super! Fantastyczny pomysł.
kasienka23 10.04.2014 17:30
ciekawy przepis!
Aannkaa82 10.04.2014 17:10
Bardzo ciekawy przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak