chleb "zrolowany" nadziewany buraczkami i serem cheddar

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • mąka chlebowa

    1 szklanka (orkiszowa)
  • zakwas do chleba

    1 łyżka (żytni zakwas)
  • woda letnia

    1/2 szklanki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 płaska łyżeczka

nadzienie

  • burak

    150 gram
  • ser cheddar

    50-60 gram (irisch mild)
  • sól

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - chleb "zrolowany" nadziewany buraczkami i serem cheddar foto
Ciasto. Mąkę orkiszową chlebową (można użyć zwykłą pszenna) wymieszać z solą, dodać aktywny zakwas żytni i mieszając powoli dolewać wodę. Zagnieść i wyrobić ciasto. Ciasto odłożyć na noc do lodówki.
Następnie rozwałkować podsypując mąką lub przez folię spożywczą.
Odstawić w ciepłe miejsce aby trochę urosło.
Krok 2 - chleb "zrolowany" nadziewany buraczkami i serem cheddar foto
Buraka najlepiej upiec w piekarniku, można też ugotować w skórce, ale pieczony jest smaczniejszy.
Średni burak wyszorować zawinąć w folię aluminiową lśniącą stroną do wewnątrz. Piec 30-60 minut w zależności od wielkości. Po wystygnięciu ściągnąć skórkę. 150 gram buraka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Doprawić solą i pieprzem.
Krok 3 - chleb "zrolowany" nadziewany buraczkami i serem cheddar foto
Ser cheddar zetrzeć na tarce i posypać nim wierzch ciasta.
Krok 4 - chleb "zrolowany" nadziewany buraczkami i serem cheddar foto
Następnie posypać startym burakiem. Można buraka i ser wymieszać przed położeniem na ciasto. To nie ma znaczenia. Jak ser zacznie się topić i tak przeniknie przez buraczki.
Krok 5 - chleb "zrolowany" nadziewany buraczkami i serem cheddar foto
Ciasto LUŹNO zwinąć w rolkę. Łatwiej to zrobić gdy ciasto położone było na folii spożywczej.
Krok 6 - chleb "zrolowany" nadziewany buraczkami i serem cheddar foto
Całość przełożyć na papier do pieczenia. Wierzch posmarować olejem.
Krok 7 - chleb "zrolowany" nadziewany buraczkami i serem cheddar foto
Piec 15 minut w 180 stopniach. Można jeść od razu ciepłe ale na zimno też smakuje. Kroić nożem z piłką.
Smacznego.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (29)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Pani Domu 14.02.2015 15:26
świetny pomysł
Kolorowa 11.04.2014 16:45
Bardzo ciekawa propozycja ;)
w mojej kuchni 11.04.2014 11:49
moje smaki na Twoim talerzu..
berys18 11.04.2014 10:43
bardzo fajny pomysł
Wacław 11.04.2014 10:20
podoba mi sie Twój przepis !
Magula 11.04.2014 08:38
Super pomysł!
Milka100 11.04.2014 08:30
fajny pomysł i smaczny
fotoviderek 11.04.2014 07:28
Chlebek na medal :)
Ola1984 11.04.2014 07:09
Bardzo ciekawa propozycje.
Krystyna32 11.04.2014 07:06
zapowiada się pysznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat