Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb ziemniaczany ze słonecznikiem Zewy

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 600 g typ 750
słonecznik łuskany 100 g + do posypania
ziemniaki ugotowane 200 g
cukier 1 łyżka
sól 1 łyżeczka czubata
woda letnia 350 ml
olej rzepakowy 4 łyżki
drożdże świeże 25 g

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb ziemniaczany ze słonecznikiem Zewy

Drożdże wymieszać z cukrem.
Najlepiej w misce, w której będzie wyrabiane ciasto.
Wlać wodę, olej a potem wsypać mąkę wymieszaną z solą i słonecznikiem a także dodać zmielone na drobnych oczkach ziemniaki.
Wyrobić ciasto i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
Gdy podwoi objętość ponownie wyrobić, można rozciągać i składać i przełożyć do blachy o wymiarach 14 x 31 cm wysmarowanej olejem i wysypanej mąką.
Wierzch posmarować wodą, posypać słonecznikiem i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wstawić z blaszką do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec 30 minut a potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 30 minut.
Upieczony chleb wystudzić na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata9 03.03.2016 07:42
Bardzo smaczny chlebuś, muszę też taki upiec :-)
ZEWA 02.03.2016 18:20
Ja niestety ten tylko " powąchałam " bo piekłam go dla znajomych w Norwegii. Ale bardzo Im smakował.
Justi2401 02.03.2016 15:33
Domowy chlebek zawsze najsmaczniejszy ;)
kuchcik89 02.03.2016 11:13
ciekawy przepis, z ziemniakami jeszcze nie próbowałam :)
MałaMi89 02.03.2016 10:30
Z ziemniakami muszę i ja kiedyś upiec ;)
IZABELA29 02.03.2016 09:54
pięknie wyrósł
Habibi 02.03.2016 09:45
Super chlebuś :)
Marta Ryżek-Kalkowska 02.03.2016 09:27
Wygląda smacznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak