Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb ze śliwką i słonecznikim

2.0
(1)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 300 gramów
mąka żytnia razowa 300 gramów
woda 400 mililitrów
cukier 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżka
olej słonecznikowy 4 łyżki
śliwki suszone 150 gramów
słonecznik łuskany ok. 100 gramów
drożdże świeże 40 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb ze śliwką i słonecznikim

Do miski wsypuję mąkę (zarówno pszenną jak i żytnią), dodaję wodę, drożdże, pokrojone śliwki, słonecznik, sól i cukier. Wszystko mieszam łyżką i na koniec dodaję olej. Ciasto powinno być lepkie i gęste. Ciasto odstawiam w misce pod przykryciem do wyrastania na około godzinę.

Przekładam ciasto do foremki i wstawiam do nagrzanego piekarnika na 190 stopni, na czas ok. 70 minut. Sprawdzam patyczkiem – jak nie jest lepki (może być delikatnie wilgotny, ale nie lepki) to znaczy, że gotowe. Jeśli podczas pieczenia skórka będzie zbyt rumiana, to przykrywam folią aluminiową. Po wystygnięciu można kroić.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Poison1988 05.11.2012 14:44
Super sprawa! Jak w końcu znajdę wenę do zrobienia chlebka to koniecznie ze śliweczką!
EWI 05.11.2012 13:13
rewelacja!
Ewa104 05.11.2012 13:04
Uwielbiam taki chleb.Kiedyś często miałam okazję go kupić.Teraz nie mogę nigdzie dostać.Zapiszę sobie Twój przepis i wypróbuję.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak