Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z żurawiną

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

zakwas żytni 200 g
mąka żytnia pełnoziarnista 150 g
mąka pszenna typ 650 200 g
woda 1 szkl
cukier 1 płaska łyżeczka
drożdże świeże 20 g
sól 1 łyżeczka
żurawina suszona 1/2 szkl

Do formy

olej 2 łyżki
płatki owsiane 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z żurawiną

1. Drożdże mieszamy z cukrem, łyżką mąki pszennej i kilkoma łyżkami letniej wody, odstawiamy aby urosły. Do zakwasu dodajemy obie mąki,sól i wyrośnięte drożdże, dolewamy stopniowo wodę i zagniatamy ciasto. Jeżeli jest zbyt gęste dolewamy troszkę wody.Na koniec wsypujemy żurawinę.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.
2. Średnią keksówkę smarujemy olejem i obsypujemy płatkami owsianymi.
Wyrośnięte ciasto odpowietrzamy i przekładamy do keksówki, smarujemy wodą i posypujemy resztą płatków owsianych.Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia.
Pieczemy w 180 *C ok.35-40 minut.
Uwagi:
W przepisie możemy zrezygnować z drożdży, ale wtedy musimy dłużej czekać na wyrośnięcie ciasta.
Gdy po wyjęciu chleba z blaszki pukniemy zgiętym palcem w skórkę od spodu,a ona wyda głuchy odgłos, oznacza to że chleb jest upieczony.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ania321 04.07.2017 12:28
pyszny chlebek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak