Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z ziemniakami, kaszą i czosnkiem niedźwiedzim

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 15 dkg
kuskus 1/2 szklanki
woda wrząca 1/2 szklanki
mleko ciepłe 1 szklanka
cukier 1/2 łyżki
drożdże świeże 25 g
mąka pszenna pełnoziarnista typ 1850 1 szklanka
mąka pszenna typ 650 5 szklanek
sól 1 łyżka
Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat 2 czubate łyżki
woda ciepła 1,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z ziemniakami, kaszą i czosnkiem niedźwiedzim

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić, ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości, odcedzić, ostudzić, przecisnąć przez praskę.
Krok 1 - Chleb z ziemniakami, kaszą i czosnkiem niedźwiedzim foto
2
Kaszę zalać wrzącą wodą, odłożyć na kilka minut, następnie rozmieszać.
Krok 2 - Chleb z ziemniakami, kaszą i czosnkiem niedźwiedzim foto
3
Drożdże rozpuścić w mleku z cukrem, odłożyć na kilka minut.
Krok 3 - Chleb z ziemniakami, kaszą i czosnkiem niedźwiedzim foto
4
Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać.
Krok 4 - Chleb z ziemniakami, kaszą i czosnkiem niedźwiedzim foto
5
Dodać do nich ciepłą wodę, rozczyn drożdżowy, ziemniaki i kaszę. Wymieszać.
Krok 5 - Chleb z ziemniakami, kaszą i czosnkiem niedźwiedzim foto
6
Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 6 - Chleb z ziemniakami, kaszą i czosnkiem niedźwiedzim foto
7
Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią, przełożyć do dwóch małych keksówek, przykryć ściereczką i odłożyć do ponownego podrośnięcia. Chleb piec w 230 stopniach z funkcją hydropieczenie (lub na dnie piekarnika umieścić naczynie z wodą) przez ok. 30 minut, następnie w 200 stopniach przez ok. 15 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremek, studzić na kratce.
Krok 7 - Chleb z ziemniakami, kaszą i czosnkiem niedźwiedzim foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 13.07.2016 18:26
pyszny chlebek
Alex_M 13.07.2016 16:47
fajny chlebek :)
adelajda 13.07.2016 16:23
domowe pieczywo najsmaczniejsze
Habibi 13.07.2016 16:10
właśnie wyrasta u mnie chlebek z dodatkiem ziemniaków :)
Ewelina1991 13.07.2016 15:31
mmm... pyszny chlebek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak