Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z ziemniakami i suszonym oregano.
2. Po tym czasie do drożdży dodajemy sól,jajko,masło,mąkę i dolewając pozostałą ciepłą wodę zagniatamy mięciutkie ciasto.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 45 minut w ciepłe miejsce.
3. Ziemniaki obieramy,myjemy i gotujemy do miękkości,następnie jeszcze gorące przeciskamy przez praskę lub ścieramy na tarce o małych oczkach,lekko studzimy.
4. Ciepłe ziemniaki razem z oregano dodajemy do ciasta i dokładnie zagniatamy na posypanej mąką stolnicy.Z ciasta formujemy bochenek i wkładamy do foremki o wymiarach 30 cm x 7 cm 8 cm,posmarowanej olejem i oprószonej mąką.
5.Tak przygotowany chlebek odstawiamy jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce.Po tym czasie pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
6.Upieczony chlebek studzimy.