Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z San Fracisco Zewy

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

składniki główne

woda ciepła 375 g
drożdże świeże 10 g
zakwas pszenny 250 g z mąki typ 1850
cukier 1 łyżeczka
mąka pszenna 400 g typ 750
mąka pszenna 200 g typ 1850
ocet balsamiczny 2 łyżka
sól 2 łyżeczka

dodatkowo

jajko 1 szt
mleko 2 łyżka
olej 3 łyżka do posmarowania blachy
otręby pszenne 4 łyżka do wysypania blaszki

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z San Fracisco Zewy

Kroki postępowania

1

Wodę, drożdże i cukier dokładnie wymieszać na przykład w rondelku i zostawić na 15 minut.
Po tym czasie zaczyn przelać do misy robota, założyć hak do wyrabiania ciasta.
Obie mąki wymieszać z solą.
2/3 mąki wsypać do misy robota, wlać ocet, dodać zakwas i mieszać 5 minut.
Krok 1 - Chleb z San Fracisco Zewy foto
2
Potem zakryć misę folią spożywczą i zostawić ciasto do wyrośnięcia.
Gdy podwoi objętość dodać resztę mąki i znów wyrabiać hakiem kilka minut.
Ciasto ma być lepkie.
Krok 2 - Chleb z San Fracisco Zewy foto
3
Formę wysmarować olejem i wysypać otrębami a potem wyłożyć ciasto do formy.
Zakryć folią spożywczą i zostawić do wyrośnięcia.
Krok 3 - Chleb z San Fracisco Zewy foto
4
Gdy ciasto będzie równe z brzegiem blaszki posmarować wierzch jajkiem wymieszanym z mlekiem.
Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i piec 10 minut a potem zmniejszyć do 200 stopni i piec jeszcze 35 minut.
Krok 4 - Chleb z San Fracisco Zewy foto
5
Upieczony chleb wyjąć z formy i wystudzić na kratce.
Krok 5 - Chleb z San Fracisco Zewy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika-twin 02.03.2016 21:12
Zdrowy i smaczny.
ZEWA 02.03.2016 18:21
Był pyszny ale skąd jego nazwa ? nie mam pojęcia.
monika141 02.03.2016 11:44
smakowity chlebus
Wafelek2601 02.03.2016 11:11
Musi być pyszny
mysza75 02.03.2016 10:21
jaki pyszny chlebuś
Habibi 02.03.2016 09:45
uwielbiam takie pieczywo :)
pestka 02.03.2016 08:59
wygląda pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak