Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z pomidorami

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1/2 kg
drożdże 3 dag
średnie pomidory 2 sztuki
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
suszone pomidory w oliwie 3 łyżki
cukier 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
woda 1/2 (ciepła)
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka
oliwa 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z pomidorami

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, następnie pokroić w niewielką kostkę. Do większej miski wkruszyć drożdże, dodać wodę i dokładnie wymieszać, dodać cukier, sól i bazylię po wymieszaniu drożdży z przyprawami dodać koncentrat, suszone oraz świeże pomidory i oliwę, dosypać przesianą mąkę i ręcznie zagnieść ciasto. Wyrobione, gładkie ciasto po wierzchu posmarować delikatnie olejem i odstawić na godzinę do wyrośnięcia po tym czasie ciasto jeszcze raz zagnieść i uformować bochenek, ponacinać go w kilku miejscach, posmarować zimną wodą i odstawić na kolejne 30 min. Piekarnik nagrzać do 200st i piec chleb 30 min po upieczeniu wystudzić na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beatris 03.11.2013 11:51
Wyśmienity chlebek.
Olga_SK 03.11.2013 10:45
Robiłam kiedyś chleb z dodatkiem soku pomidorowego i potwierdzam, że z dodatkiem czegoś pomidorowego chlebek smakuje wybornie :) A Twój niezwykle pięknie się prezentuje!
Ewa104 03.11.2013 10:22
No to mnie zastrzeliłaś tym przepisem.Rewelacyjny pomysł!
Izabela9 03.11.2013 10:22
Fajny przepis.
Łucja 03.11.2013 10:04
smaczny chlebek :)
Ola1984 03.11.2013 09:23
Bardzo fajny przepis na chlebek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak