Chleb z płatkami ryżowymi Zewy

Chleb z płatkami ryżowymi Zewy

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Dziś poleca się przepis na chleb pszenny na drożdżach z płatkami ryżowymi. Mega chrupiąca skórka i mięciutki środek. Jednym słowem to co lubię. Taki chleb można jeść z samym masłem. Świetnie się sprawdzi jakiś dżemik lub pomidor czy ogórek.
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • mąka pszenna typ 500

    400 gramów
  • mąka pszenna typ 750

    250 gramów
  • płatki ryżowe

    100 gramów
  • drożdże suche

    8 gramów
  • sól

    1 łyżka
  • cukier

    1 łyżeczka
  • mleko

    1 szklanka
  • woda letnia

    1 szklanka
  • olej

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić ciasto. Oprószyć mąką i zostawić do wyrośnięcia.
Gdy podwoi objętość kilka razy złożyć na 3 i uformować bochenek. Ponownie odstawić do wyrośnięcia.Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika, a piekarnik nastawić na 200 stopni.
Gdy się zagrzeje włożyć do naczynia wyrośnięty bochenek i zakryć pokrywką. Piec 30 minut a potem zdjąć pokrywkę i dalej piec kolejne 30 minut. Upieczony chleb wystudzić na kratce.

ZEWA
Mleko ma być letnie tak samo jak woda.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat