Przepis i sposób przygotowania na: Placki orkiszowe z serkiem z wanilią i żurawiną - sodaki, DS XVI, odc. 3
Do dużej miski wbijamy jajka. Dodajemy cukier ze skórką cytryny i mikserem ucieramy na gładką masę. Następnie dolewamy maślankę oraz olej i ponownie miksujemy na najniższej mocy miksera.
2. W drugiej misce łączymy mąkę z sodą oczyszczoną i mieszamy. Składniki suche przekładamy do mokrych partiami (po łyżce), cały czas miksując. Ciasto powinno mieć lejącą, lekko ciągnącą się konsystencję.
3. Przygotowujemy serek z wanilią. Do miski przekładamy serek homogenizowany naturalny i wlewamy miód. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż i za pomocą noża wyjmujemy nasiona, a następnie dodajemy je do serka z miodem i dokładnie mieszamy.
4. Na maksymalnie rozgrzaną patelnię wlewamy olej. Gdy się rozgrzeje, zmniejszamy moc palnika o połowę. Ciasto nakładamy łyżką, formując placki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Gotowe placki można odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym.
5. Gorzką czekoladę siekamy nożem na drobne kawałki.
Sposób podania:
Na plackach układamy żurawinę i posypujemy danie posiekaną czekoladą. Serek z wanilią nakładamy do miseczki i kładziemy obok placków.