Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z otrębami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

otręby 1 szk
drożdże 10 dkg
mąka 1 kg
sól 1 łyżeczka
woda letnia 2 szk
woda letnia 2 szk
pestki dyni 1,5 szk
słonecznik łuskany 1,5 szk

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z otrębami

Drożdże rozrobić w ciepłej wodzie. Dodać ziarna i otręby i wymieszać drewnianą łyżką. Dodać mąkę, sól i wyrabiać ciasto powoli dolewając ciepłej wody.
Wyrobione ciasto włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy i zostawić na pół godziny do wyrośnięcia. Piec 1h w 200-210 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 15.08.2014 17:57
fajny przepis
Krysia_S 14.04.2014 20:29
Chleb domowy najlepszy ;)
dorrota 08.03.2014 00:19
nie ma to jak chlebek własnej roboty:)
Bernadeta1 15.08.2013 10:06
jest na pewno bardzo smaczny
Kasia35 14.03.2013 07:25
Otręby mogą być pszenne, a jeżeli chodzi o formę to można użyć keksówki (wystarczy ciasta na dwie). Ja osobiście robię bez formy. Chleb formuję na kształt mniej więcej owalu i kładę luzem na dużej blaszce posmarowanej tłuszczem. Czekam aż troszkę wyrośnie i wkładam do piekarnika.
gusia1000 13.03.2013 20:04
Tylko taki swojski piec.
SmacznaPyza 13.03.2013 15:36
jakiej wielkości blacha na tę ilość ciasta ? otręby z ziarna jakiego zboża ?
Boska_Agatka 13.03.2013 12:48
bardzo apetyczne
Megg 13.03.2013 12:15
super przepis, muszę się skusić na taki zdrowy chlebuś :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak