Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z orkiszem i słonecznikiem na zakwasie

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zaczyn

zakwas żytni 50 g
woda 150 g
mąka żytnia 150g typ 720

namaczanka

orkisz 100 g
woda 200 g

ciasto właściwe

woda 350 g
miód 1 lyzka
mąka pszenna typ 650 550 g
słonecznik łuskany 100 g
sól 1,5 lyzeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z orkiszem i słonecznikiem na zakwasie

Kroki postępowania

1

Zaczyn:
Zakwas zmieszać z wodą, dodać mąkę żytnią i wymieszać. Przykryć i odstawić na około 14 godzin.

Namaczanka:
Orkisz wsypać do rozdrabniacza i miksować kilkanaście sekund tak aby uzyskać łamane ziarno a nie mąkę.
Krok 1 - Chleb z orkiszem i słonecznikiem na zakwasie foto
2
Wsypać do rondelka z wrzątkiem (200g wody), zagotować. Przykryć i odstawić do ostygnięcia.
Krok 2 - Chleb z orkiszem i słonecznikiem na zakwasie foto
3

Słonecznik uprażyć na suchej patelni na złoto. Wystudzić.
Krok 3 - Chleb z orkiszem i słonecznikiem na zakwasie foto
4

Do misy robota wlać wodę, dodać zaczyn, namaczankę i miód. Wsypać słonecznik. Na koniec dodać mąkę i sól. Zagnieść jednolite i gładkie ciasto.
Krok 4 - Chleb z orkiszem i słonecznikiem na zakwasie foto
5
Odstawić do wyrośnięcia na 3 godziny.
Krok 5 - Chleb z orkiszem i słonecznikiem na zakwasie foto
6

Po tym czasie przełożyć do formy (keksówka 30cm) wyścielonej papierem. Wyrównać wierzch. Odstawić do wyrośnięcia na kolejne 3 godziny

Piec w 220 stopniach przez około 50 minut. Wystudzić na kratce
Krok 6 - Chleb z orkiszem i słonecznikiem na zakwasie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna133 10.06.2015 19:00
wygląda obłędnie smacznie ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak