Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z orkiszem i słonecznikiem na zakwasie
Kroki postępowania
Zaczyn:
Zakwas zmieszać z wodą, dodać mąkę żytnią i wymieszać. Przykryć i odstawić na około 14 godzin.
Namaczanka:
Orkisz wsypać do rozdrabniacza i miksować kilkanaście sekund tak aby uzyskać łamane ziarno a nie mąkę.
Słonecznik uprażyć na suchej patelni na złoto. Wystudzić.
Do misy robota wlać wodę, dodać zaczyn, namaczankę i miód. Wsypać słonecznik. Na koniec dodać mąkę i sól. Zagnieść jednolite i gładkie ciasto.
Po tym czasie przełożyć do formy (keksówka 30cm) wyścielonej papierem. Wyrównać wierzch. Odstawić do wyrośnięcia na kolejne 3 godziny
Piec w 220 stopniach przez około 50 minut. Wystudzić na kratce