Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z musztardą i estragonem

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka tortowa 50 dag
sól 1 łyżeczka
drożdże 2,5 dag
estragon 1 łyżeczka
Musztarda francuska Prymat 3 łyżki
woda letnia 300 ml

Dodatkowo

oliwa 1 łyżka
woda 1 łyżka
sól odrobina

Porada

Zamiast wody można użyć serwatkę. Dodaję, jeśli tylko ją mam pod ręką...

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z musztardą i estragonem

Kroki postępowania

1
Do miski robota przesiać mąkę i wymieszać ją z solą i estragonem.
Krok 1 - Chleb z musztardą i estragonem foto
2
Drożdże rozpuścić w 50 ml wody lub serwatki.
Krok 2 - Chleb z musztardą i estragonem foto
3
Dodać do mąki razem z resztą płynu. Wrzucić musztardę.
Krok 3 - Chleb z musztardą i estragonem foto
4
Wyrabiać ciasto hakiem na niedużych obrotach przez 10 minut. Po kilku minutach zwiększyć na chwilę obroty, po czym znów przejść do niskich. Ciasto spokojnie nabierze odpowiedniej konsystencji. Powinno być miękkie, ale z łatwością odchodzące od ścianek miski.
Ciasto oczywiście można wyrabiać ręcznie - również przez 10 minut.
Krok 4 - Chleb z musztardą i estragonem foto
5
Wyjąć i zagnieść króciutko ręcznie. Uderzenie o blat kilka razy dobrze mu zrobi. Uformować w kulę i przełożyć do lekko natłuszczonej miski, obtoczyć w niej, przykryć i...
Krok 5 - Chleb z musztardą i estragonem foto
6
...odstawić na 50 minut do wyrośnięcia.
Krok 6 - Chleb z musztardą i estragonem foto
7
Blachę wyłożyć pergaminem lub oprószyć mąką. Wyjąć ciasto, lekko odgazować i uformować podłużny i wąski bochenek. Ułożyć na blasze i wsadzić do zimnego piekarnika.
Krok 7 - Chleb z musztardą i estragonem foto
8
Włączyć nastawiając na 200˚C i piec od tego momentu 35 minut. Na 2-3 minuty przed końcem pieczenia posmarować wierzch chleba wodą wymieszaną z solą i dopiec. Można posmarować samą wodą - skórka wtedy będzie lśniąca. Można i nie smarować wcale.
Krok 8 - Chleb z musztardą i estragonem foto
9
Wyjąć i ostudzić na kratce.
Krok 9 - Chleb z musztardą i estragonem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 01.05.2016 15:47
pyszny chlebek
IKrakowianka 19.10.2015 17:25
ciekawy ten chlebuś
Bernadeta1 19.10.2015 17:16
Taki chlebek na pewno jest pyszny
kuchcik89 19.10.2015 12:35
na pewno pyszny, domowe pieczywo jest super :)
norweska20 19.10.2015 11:00
smakowity wypiek
Justyna Jussstiii 19.10.2015 00:41
oryginalny pomysł
jagoda5913 19.10.2015 00:30
dobry chlebek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak