Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z mlekiem i twarożkiem

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka żytnia 181g typ2000
woda 145 g
zakwas 2 łyżki
mąka żytnia 130g typ2000
otręby 50 g
woda 227 g
mąka pszenna 545g typ650
twarożek 150 g
mleko w proszku 28 g
woda 264g
sól 17g
drożdże suche 5 g

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z mlekiem i twarożkiem

Kroki postępowania

1
(Namaczanka:
130 g mąki żytniej typ 2000
50 g otrębów żytnich
227 g wody)
W jednej misce wymieszać mąkę żytnią z otrębami i wodą, przykryć szczelnie pokrywką.
Krok 1 - Chleb z mlekiem i twarożkiem foto
2
(Zaczyn:
181 g mąki żytniej typ 2000
145 g wody
2 łyżki zakwasu żytniego)
W drugiej misce wymieszać mąkę żytnią 2000 z wodą i zakwasem, przykryć ręczniczkiem. Obie miski odstawić na 14 godzin.
Krok 2 - Chleb z mlekiem i twarożkiem foto
3
W dużej misce umieścić mąkę pszenną 650, dodać mleko w proszku, sól oraz drożdże. Wodę wymieszać z zaczynem i namaczanką oraz twarożkiem. Wlać do mąki i wymieszać ciasto.
Krok 3 - Chleb z mlekiem i twarożkiem foto
4
Odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie ciasto zagnieść, przełożyć do formy (duża keksówka) i odstawić znów na godzinę. Wstawić do naparowanego piekarnika nagrzanego do 230 stopni i piec około 45 minut. Wystudzić na kratce i kroić po ostudzeniu.
Krok 4 - Chleb z mlekiem i twarożkiem foto
5
Chleb jest jak na zakwasowiec, niezwykle delikatny i miękki.
Krok 5 - Chleb z mlekiem i twarożkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 08.03.2014 21:14
ciekawa jestem smaku, fajnie wyszedł
Łucja 26.02.2014 11:26
smaczny chlebek :)
Klausia 23.02.2014 17:59
pomysłowe :)
Alex_M 22.02.2014 17:52
@Zewa, akurat ten, z twarożkiem i mlekiem w proszku zaczerpnęłam od Mistrza Hamelmana :) ale większość pomysłów i przepisów jest moja własna :)
ZEWA 22.02.2014 16:53
Skąd Ty czerpiesz te wszystkie pomysły na chleb ? Z twarożkiem jeszcze nie piekłam, więc może się skuszę.
Alex_M 22.02.2014 10:08
@Mniam, po tych bokach właśnie widać jaki był miękki i delikatny ;) jak go chciałam dopiec troszkę od spodu bez formy to sobie 'usiadł' haha
Mniam 22.02.2014 09:02
Podobają mi się boki. Fajnie wyszły :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak