Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z miodem i lawendą

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 350 g
drożdże świeże 20 g
miód 2 lyzeczki
lawenda suszona 1 czubata lyzeczka
mąka pszenna typ 2000 200 g
mąka pszenna typ 650 300 g
sól 1 lyzeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z miodem i lawendą

Kroki postępowania

1

Do misy robota wlać letnią wodę, dodać pokruszone drożdże i miód. Wymieszać do rozpuszczenia się składników.
Krok 1 - Chleb z miodem i lawendą foto
2

Następnie wsypać lawendę,
Krok 2 - Chleb z miodem i lawendą foto
3

dodać obie mąki i sól. zagnieść jednolite ciasto i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. W połowie czasu wyrastania ciasto krótko zagnieść.
Krok 3 - Chleb z miodem i lawendą foto
4

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, zagnieść i uformować bochenek. przełożyć do formy wyścielonej papierem ( u mnie forma o średnicy 23cm, może być także keksówka). Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do napuszenia.
Krok 4 - Chleb z miodem i lawendą foto
5

Wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i piec około 35 minut.
Krok 5 - Chleb z miodem i lawendą foto
6

Wystudzić na kratce
Krok 6 - Chleb z miodem i lawendą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 30.07.2016 12:53
Super chlebek.
krokus 20.05.2016 21:25
wygląda pysznie, a jeszcze te dodatki, mniam
benka 20.05.2016 19:25
Wspaniały chleb :)
mirosława4 20.05.2016 19:04
ciekawy pomysł
pestka 20.05.2016 15:53
pyszny domowy chlebek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak