Przepis i sposób przygotowania na: CHLEB Z MELASĄ
Drożdże z cukrem zalewam wodą (1/4 szkl.), co prawda przy drożdżach suchych jest
to niekonieczne, ale lubię mieć pewność, że wyrośnie. Zostawiam
na chwilę - zaczną rosnąć jak normalne drożdże.
W osobnej misce umieszczam przesianą mąkę. Dodaję sól, melasę, rozczyn
oraz płatki owsiane. Wszystko dokładnie zagniatam, dodając odrobinę wody,
jeśli będzie trzeba. Ciasto wyjdzie nico klejące. Zostawiam je na jakąś godzinę,
przykryte płócienną szmatką, aby podwoiło objętość.
Następnie ponownie zagniatam ciasto, najlepiej rękoma posypanymi mąką,
by aż tak bardzo się nie kleiło do nich.
Keksówkę ok. 24 cm wykładam papierem do pieczenia. Następnie przekładam
ciasto i wstawiam do pieca nagranego do 180 stopni. Piekę około 40 minut.
Po upieczeniu studzę.
Podaję z kasztanowym miodem, kupionym w Dreźnie, na jarmarku świątecznym.