Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z makiem

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Zaczyn

drożdże 5 g
mąka pszenna 20 dag
woda 200 ml

Ciasto właściwe

mąka pszenna 55 dag
woda letnia 300 ml
drożdże 5 g
miód 1 łyżeczka
sól 2 łyżeczki
mak 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z makiem

Kroki postępowania

1
Składniki zaczynu dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia -1,5 h-2,5 h.
Do misy robota wsypać przesianą mąkę i sól. Drożdże i miód rozpuścić w wodzie i wlać do mąki. Dodać zaczyn . Włączyć robot i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 2h.
Ciasto wyjąć, lekko wyrobić, włożyć do foremki wysmarowanej olejem i odstawić do ponownego wyrośnięcia.
Krok 1 - Chleb z makiem foto
2
Posmarować jajkiem, posypać makiem.
Krok 2 - Chleb z makiem foto
3
Piec 5 minut w temp. 230 stopni. 15 minut w temp.210 stopni i 30 minut w temp.190 stopni.
Wyjąć z foremki i studzimy na kratce.
Krok 3 - Chleb z makiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beata999 05.07.2015 12:13
Piękny chlebek.
Iwusia 13.11.2014 23:23
wspaniały chlebuś
anemon 13.11.2014 20:02
Pyszny chleb upiekłeś.
Wafelek2601 13.11.2014 18:59
Nie ma to jak domowy chlebek
Janina 13.11.2014 18:46
Najlepszy swojski, domowy chlebek;)
cukiereczek 13.11.2014 17:21
domowy,pyszny chlebek
Alex_M 13.11.2014 17:05
świetny chlebek :)
Rysia 13.11.2014 16:47
Bardzo apetyczny.
Renata9 13.11.2014 16:44
domowy chlebuś najlepszy
Ewelina1991 13.11.2014 16:25
swojski chlebek...... pycha ;)
ania2610 13.11.2014 16:19
pięknie wyrósł i apetycznie wygląda
Ania84 13.11.2014 16:17
smaczny chlebek
mirosława4 13.11.2014 15:41
domowy najlepszy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak