Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z mąką gryczaną

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 300 g
mąka gryczana 200 g
olej 2 łyzki
woda 300 ml
drożdże 15 g
cukier 2 łyżeczki
sól 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z mąką gryczaną

Z drożdży, 2 łyżeczek cukru i 300 ml ciepłej wody zrobić rozczyn. Dodać 2 łyżki mąki pszennej, wymieszać dokładnie i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Po tym czasie resztę mąki pszennej i mąkę gryczaną zmieszać w misce, zrobić dołek, w który należy wlać olej oraz zaczyn, wsypać sól, zamieszać i wyrobić jednolite i elastyczne ciasto.
Przełożyć do wysmarowanej oliwą miski i odstawić do wyrośnięcia na półtora godziny, po tym czasie krótko zagnieść, przełożyć do naczynia w którym będzie pieczone, odstawić do wyrośnięcia na pół godziny i piec w 200stopniach przez około 35-40 minut. Upieczony bochenek powinien dać głuchy odgłos jeśli będzie puknięty od spodu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kate.500 01.02.2014 00:02
domowy najlepszy
RenataZ-et 03.08.2013 22:51
super chlebuś
Pietruszka 17.07.2013 11:22
chyba upiekę taki chlebek
fotoviderek 17.05.2013 10:13
Świetny zdrowy chlebek :)
migotka28 16.05.2013 18:48
z gryczaną mąka nie piekłam jeszcze chlebka i chyba tez nie jadłam
mysza75 16.05.2013 15:15
z gryczaną nie robiłam, chlebek piękny :-)
gosia56 16.05.2013 14:19
napewno super chlebek
adelajda 16.05.2013 10:04
takiego jeszcze nie piekłam
caralajna 16.05.2013 07:35
musi fantastycznie smakować, lubię smak gryki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak