Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z kminkiem na zakwasie

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Zaczyn

zakwas żytni 3 łyżki
mąka pszenna typ 750 150 gram
woda letnia 150 ml

Ciasto

zaczyn chlebowy
mąka pszenna typ 750 700 gram
mąka żytnia typ 720 60 gram
otręby żytnie 50 gram
sól 22 gram
woda letnia ok 370 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z kminkiem na zakwasie

Wieczorem poprzedniego dnia włożyć do miski zakwas, mąkę i wodę. Wymieszać, przykryć i zostawić do następnego dnia. Resztę zakwasu dokarmić i następnego dnia po fermentacji schować do lodówki.
Do miski wsypać obie mąki, otręby, sól i wymieszać. Dodać zaczyn i większą część wody ( w zależności od stopnia wilgotności mąki, ilość wody może być zmienna), wyrobić ciasto, pod koniec dodać kminek. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia,
Z wyrośniętego ciasta uformować dwa chlebki i złożeniem do góry, włożyć do oprószonych mąką koszyczków. Przykryć do wyrośnięcia. U mnie rosło ponad trzy godziny.
Wyłożyć chlebki na blachę z papierem do pieczenia i kilka razy naciąć ostrym nożem lub żyletką. Skropić wodą i wstawić do piekarnika z temp.200 stopni na 15 minut. Następnie zmniejszyć temp. do 180 stopni i piec jeszcze 20 - 25 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 29.06.2015 11:25
ładne chlebki :)
Wiktoria29 28.06.2015 19:45
cudnie wygląda
Franciszek 28.06.2015 18:40
Super chlebek
Sroczka 28.06.2015 18:34
Ale ten chlebek pysznie wygląda.
bertpvd 28.06.2015 18:30
piękny wyrób ! :)
Renata9 28.06.2015 18:21
Smaczny, domowy chlebek :-)
Iwusia 28.06.2015 17:59
domowy chlebuś ... uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak