Chleb z kalafiorem

Chleb z kalafiorem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda

    100 ml
  • koperek

    1 czubata łyżka
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sól

    1 łyżeczka
  • sezam

    2 łyżki
  • mąka pszenna pełnoziarnista

    100 g
  • mąka pszenna

    400g typ 650
  • drożdże suche

    2 łyżeczki
  • kalafior

    300 g
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Chleb z kalafiorem

Kroki postępowania

Krok 1 - Chleb z kalafiorem foto
Ugotowany kalafior (ja użyłam pozostałego z obiadu) wrzucić do garnka, wlać 100 ml wody i zmiksować blenderem na gładką masę.
Krok 2 - Chleb z kalafiorem foto
Do pojemnika od maszyny do chleba wsypać obie mąki, sól, cukier, sezam i drożdże.
Krok 3 - Chleb z kalafiorem foto
Dodać puree z kalafiora i koperek. Ustawić program wyrabiania ciasta. Gdy ciasto jest jednolite należy je przykryć ściereczką i zostawić na godzinę do wyrośnięcia.
Krok 4 - Chleb z kalafiorem foto
Po tym czasie ponownie zagnieść ciasto, przełożyć do keksówki (10x30cm), przykryć ściereczką i odstawić na kolejne wyrastania, na około godzinę (mój chleb wyrósł już po około 30 minutach).
Krok 5 - Chleb z kalafiorem foto
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 40 minut (po 30 minutach wyjęłam go z formy i dopiekałam 10 minut od spodu).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (23)

Seba 11.04.2014 20:19
fajny przepis
fotoviderek 23.11.2013 10:14
Świetne danie :)
Klausia 09.11.2013 12:51
ale pomysłowe :D super
adelajda 07.11.2013 17:46
jestem ciekawa jak smakuje taki chlebek
Mniam 06.11.2013 08:25
Bardzo fajny pomysł z tym kalafiorem. Na pewno smaczny chlebek.
Łucja 24.10.2013 21:03
ciekawy chlebek :)
pierniczkowo 19.10.2013 09:47
i znowu coś nowego w twoim wykonaniu :)
gosia56 19.10.2013 09:42
super chlebuś
iziona 19.10.2013 09:08
Chlebek dla mnie :) piękny !
caralajna 19.10.2013 07:53
pyszny pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat