Chleb z dynią i ziarnami słonecznika

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    0,5 kg
  • drożdże świeże

    3 dag
  • mleko

    100 ml
  • cukier

    0,5 łyżeczki
  • sól

    1 łyżeczka
  • olej

    4 łyżki
  • puree z dyni

    20 dag
  • słonecznik łuskany

    0,5 szkl
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Chleb z dynią i ziarnami słonecznika foto
Drożdże i cukier rozpuścić w letnim mleku, przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Krok 2 - Chleb z dynią i ziarnami słonecznika foto
Do przesianej mąki wlać wyrośnięty rozczyn, olej, dodać mus z dyni i sól.
Krok 3 - Chleb z dynią i ziarnami słonecznika foto
Ciasto wyrabiać około 10 minut.
Krok 4 - Chleb z dynią i ziarnami słonecznika foto
Pod koniec wsypać ziarna słonecznika. Wyrabiać do momentu gdy ciasto będzie odchodziło od miski.
Krok 5 - Chleb z dynią i ziarnami słonecznika foto
Gotowe ciasto wyłożyć na deskę, uformować, włożyć do formy keksowej. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Krok 6 - Chleb z dynią i ziarnami słonecznika foto
Wyrośnięte ciasto ostrym nożem naciąć w kilku miejscach, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około pół godziny w temp 190-200 stopni.
IKrakowianka
Chleb z dodatkiem musu dyniowego z ziarnami słonecznika od kilku lat gości na moim stole.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ania2610 08.12.2016 17:07
pyszny - do tego masełko, powidła i nic więcej nie trzeba :)
sezamek 08.12.2016 11:41
Fajny chlebek :)
bietka 07.12.2016 17:44
smaczny chlebek z chęcią zjadłabym kromeczkę :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat