Chleb z dynią

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • miąższ z dyni oczyszczony

    50 dag
  • drożdże

    2,5 dag
  • mąka pszenna

    50 dag
  • pestki dyni

    2 łyżki czubate
  • sól

  • mąka do podsypania

  • tłuszcz do formy

  • pestki dyni

    do posypania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Chleb z dynią foto
Opłukany miąższ z dyni pokroić w kostkę o boku ok. 1,5 cm. Włożyć do rondla, podlać 150 ml wody, lekko osolić i zagotować. Gdy woda zawrze, zmniejszyć nieco ogień, przykryć i dusić 30 minut. Odcedzić - zachowując wodę spod gotowania. Przestudzić na sicie. Po tym czasie zmiksować na puree.
Drożdże rozpuścić w 100 ml wody z gotowania dyni (w razie niewystarczającej jej ilości uzupełnić przegotowaną letnią wodą), dodać 1 łyżkę mąki i dokładnie wymieszać. Odłożyć na 10 minut. W tym czasie keksówkę długości 30 cm natłuścić lub wyłożyć podkładką do pieczenia lub pergaminem.
Puree dyniowe przełożyć do miski robota kuchennego, dodać przesianą mąkę, 3/4 łyżeczki soli i przygotowany rozczyn. Zamknąć miskę i wyrobić ciasto na dużych obrotach.
Krok 2 - Chleb z dynią foto
Gdy połączy się w całość wyjąć na oprószony mąką blat - ciasto powinno być miękkie, ale łatwo odchodzić od ścianek miski i rąk - dodać ziarna dyni i zagnieść ręcznie przez chwilę, aby równo je w cieście rozłożyć.
Krok 3 - Chleb z dynią foto
Przełożyć do formy, posmarować delikatnie wodą i posypać ziarnami. Przykryć folią spożywczą niezbyt ściśle i odłożyć na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Krok 4 - Chleb z dynią foto
W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180°C wsadzając miskę z wodą na samym spodzie. Wsadzić formę z ciastem i piec 35-40 minut.
Krok 5 - Chleb z dynią foto
Wyjąć z formy i wystudzić na kratce, bo gorący kiepsko się kroi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IZABELA29 08.11.2013 17:16
pyszny chlebek
borgia 13.11.2012 10:41
Chętnie zaprosiłabym Cię i na degustację. Specjalnie mrożę porcje zmiksowanej dyni, które potem wykorzystuję do chleba - gdy dyni już nie ma. Zresztą... nie tylko do chleba, ale takie było początkowe założenie. Za ten chleb dostałam kiedyś i inne wyróżnienie. Wylądował w książce "Najlepsze przepisy polskich blogerów". Tam zdjęcie jest... profesjonalne (zrobione przez ekipę). A ja mam jakieś wyjątkowo pomarańczowe dynie ;). Bardzo dziękuję i bardzo się cieszę :).
pacpaw 12.11.2012 20:37
za ten wygląd, pomysł i niestandardowe wykorzystanie dyni
olkaaa 03.10.2012 11:20
fantastycznie wygląda
ben-ka 26.02.2012 08:52
aż zazdroszczę,wyglada bardzo apetycznie.
Renataj 25.12.2011 21:17
Apetycznie wygląda. Warto wypróbować.
IZABELA29 10.11.2011 11:56
tak zrobiłam zwykłym robotem, bo podwoiłam porcje na dwa chlebki, a później dorobiłam rekami. Tylko mam jedno pytanie po upieczeniu mój chlebek nie jest taki pomarańczowy niestety...jeszcze go sprawdzę jak pokroje, na razie się studzą .Dzieci będą zachwycone takim chlebkiem...
borgia 09.11.2011 17:01
Iza można. Co prawda tego ręcznie nie wyrabiałam, ale odkąd mam robot to te ciasta drożdżowe, które do tej pory robiłam ręcznie wrzucam do maszyny. Jest szybciej. To cisto jest bardzo miękkie, więc podejrzewam, że ręcznie niezbyt przyjemnie się będzie wyrabiało. Można jednak i mikserem ze spiralnymi końcówkami. Ta miękkość odpłaci się potem lekkością.
IZABELA29 09.11.2011 13:39
czy można ciasto wyrabiać w rękach zamiast w robocie?
IZABELA29 03.11.2011 18:11
super przepis, mam dynie więc wypróbuję ten przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat