Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z dodatkiem pomidorków suszonych

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 600 g
mąka żytnia 100 g
mąka razowa 50 g
mąka owsiana 150 g
woda letnia 600 ml
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżka
cukier 1/2 łyżeczki
suszone pomidory 1 słoiczek mały
pestki słonecznika 1 łyżka
siemię lniane 1 łyżka
pestki dyni 1 łyżka
zakwas do chleba 100 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z dodatkiem pomidorków suszonych

Kroki postępowania

1
Przygotować zakwas do chleba dzień wcześniej wieczorem . Wyjąć wcześniej z lodówki aby miał temperaturę pokojową . Po godzinie wlać 1/4 szklanki wody i 2 łyżki mąki żytniej i pszennej .Dokładnie wymieszać i przykryć ściereczką , odstawić na blat do następnego dnia .
Krok 1 - Chleb  z dodatkiem pomidorków  suszonych foto
2
Rano wsypać do miski przesiane mąki , pestki , siemię lniane , sól , cukier i dodać zakwas.
Krok 2 - Chleb  z dodatkiem pomidorków  suszonych foto
3
Wlać letnią wodę .
Krok 3 - Chleb  z dodatkiem pomidorków  suszonych foto
4
Wymieszać wszystkie składniki dokładnie. W razie konieczności gdyby ciasto było za gęste dolać trochu wody .
Krok 4 - Chleb  z dodatkiem pomidorków  suszonych foto
5
Przy końcu wyrabiania dołożyć pomidorki suszone koktajlowe osączone z oleju i wymieszać . Pomidorki większe pokroić .Całość przykryć ściereczką i odstawić na godzinę .Po tym czasie przemieszać jeszcze raz .
Krok 5 - Chleb  z dodatkiem pomidorków  suszonych foto
6
I przełożyć ciasto do wysmarowanej i wysypanej otrębami pszennymi blaszki. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia
Krok 6 - Chleb  z dodatkiem pomidorków  suszonych foto
7
Po dwóch lub trzech godzinach ciasto na chleb powinno wyrosnąć .
Krok 7 - Chleb  z dodatkiem pomidorków  suszonych foto
8
Pieczemy w 190 stopniach 15 minut na grzałkach gór ,dół ,po 15 minutach zmniejszyć trochę temperaturę i wyłączyć górne grzanie i piec jeszcze 50 minut . Upieczony wyjąć na deseczkę i owinąć w ścierkę wilgotną aby chleb nie był twardy . Kroić wystudzony .
Krok 8 - Chleb  z dodatkiem pomidorków  suszonych foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ania2610 12.09.2016 12:47
pyszny - pięknie wyrósł!
mirosława4 12.09.2016 08:47
pyszny taki domowy
KORAL 12.09.2016 00:16
Bardzo smaczny taki chlebek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak