Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb włoski z oliwkami zielonymi

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szkl
mąka żytnia 1 szkl
woda ciepła 1,5 szkl
sól 1 łyżka
oliwki zielone Smak 20 szt
zakwas do chleba 1/2 szkl
drożdże 30 g
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka

Porada

Chlebek przechowujemy w płóciennym woreczku . Zachowa wówczas dłużej świeżość .

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb włoski z oliwkami zielonymi

Kroki postępowania

1
Wsypujemy przesianą mąkę pszenną do dużej miski , dodajemy mąkę żytnią , wlewamy zakwas , dodajemy drożdże , wlewamy ciepłą wodę . Zagniatamy luźne ciasto . Przykrywamy i odstawiamy ciasto na godzinę do wyrośnięcia .
Krok 1 - Chleb włoski z oliwkami zielonymi foto
2
Sól mieszamy w szklance z odrobiną wody , musi się rozpuścić . Po wyrośnięciu ciasto mieszamy z solanką , zagniatamy przez 5-10 minut .
Krok 2 - Chleb włoski z oliwkami zielonymi foto
3
Oliwki kroimy na pół , dodajemy do ciasta .Delikatnie wgniatamy w ciasto . Wsypujemy bazylii .
Krok 3 - Chleb włoski z oliwkami zielonymi foto
4
Formujemy chlebek , wkładamy do posmarowanej smalcem blaszki , nacinamy nożem , odstawiamy do ponownego wyrośnięcia . Chleb pieczemy w 200 C przez około 50-55 minut .
Krok 4 - Chleb włoski z oliwkami zielonymi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

idealme 27.03.2014 21:02
chciałabym spróbować :)
Janina 27.03.2014 20:43
Najlepszy swojski chlebek ;)
adelajda 27.03.2014 20:09
piekłam podobny
wwwiolka 27.03.2014 19:16
Na pewno jest bardzo smaczny, fajnie wygląda.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak