Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb wiejski pszenny

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 kg
drożdże świeże 3 dkg
woda letnia 1000 ml
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2,5 łyżki
mak 1 łyżka
cukier 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb wiejski pszenny

Przygotować wszystkie składniki .Drożdże rospuścić z 1 szklanką wody i 3/4 szklanki mąki . Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać przesianą mąkę z solą , wlać zaczyn drożdżowy i dolewać stopniowo wodę .Wymieszać i wyrobić ciasto , odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia .Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyrobić jeszcze raz i uformować okrągły chleb , posypać makiem . Ułożyć na blaszkę z wyposażenia piekarnika ,pozostawić aby jeszcze podrósł .Wstawić i piec 190 stopniach około godziny . Upieczony spryskać wodą i pozostawić do wystudzenia .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patrycja33 17.09.2016 23:39
uwielbiam domowy chlebek
mysza75 17.09.2016 09:58
taki domowy chlebek najlepszy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak