Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb wiejski

4.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Chleb wiejski to tradycyjny wypiek, który cieszy się ogromnym zainteresowaniem wśród wszystkich wielbicieli gluteny. Dodatek mąki razowej i siemienia lnianego sprawia, ze jego smak i struktura są niezwykle ciekawe. Wypróbujecie ten przepis? 

Składniki:

mąka pszenna 20 dag
mąka razowa 40 dag,razowo-pszenna
woda ciepła 300 ml
drożdże 3 dag
jajko 2 szt
masło 2 łyżki
cukier 2 łyżki
sól 2 łyżeczki
siemię lniane 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb wiejski

Przepis na chleb wiejski wykorzystuje mąkę pszenną i razową, co nadaje chlebkowi ciekawej konsystencji. W przepisie na ten chlebek wiejski, początkowym etapem jest stworzenie rozczynu na bazie drożdży, które nie tylko dodają ciastu puszystości, ale również wspaniałego smaku. Proces ten pozwala rozwinąć głęboki smak i aromat chleba.

 

Kroki postępowania

1
Przygotować rozczyn-wymieszać rozkruszone drożdże, wodę, cukier i 2 łyżki mąki. Przykryć i odstawić na 15 minut.
Krok 1 - Chleb wiejski foto
2
Pozostałą mąkę pszenną i razowo pszenną, wsypać do misy robota, dodać sól, masło i rozczyn, wymieszać.
Dodać jajka, siemię lniane i wyrabiać 15 minut. Odstawić w ciepłe miejsce na 1 h do wyrośnięcia.
Krok 2 - Chleb wiejski foto
3
Uformować okrągły chlebek, ułożyć w formie lub na blaszce, naciąć i odstawić jeszcze na 30 minut.
Krok 3 - Chleb wiejski foto
4
Piec w temp.200 stop. około 45 minut.
Wyłożyć na kratkę i wystudzić.
Krok 4 - Chleb wiejski foto

Chleb wiejski przygotowywany w tradycyjny sposób powinien być pieczony w piecu opalanym drewnem. W dzisiejszych czasach to praktycznie niemożliwe. dlatego wystarczy piekarnik nagrzany do 200 stopni Celcjusza. Przepis na chleb wiejski to prawdziwy rarytas dlal miłośników tradycyjnych wypieków! Ciekawe, co znajdzie się na takiej kanapeczce z wiejskiego chleba? 

Więcej przepisów na domowe wypieki znajdziecie w serwisie Doradca Smaku. 

Chleb wieloziarnisty prosty i pyszny 

Chleb żytni razowy z siemieniem lnianym 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 10.11.2014 21:01
@Christopher, rozumiem :) czekam na następny chlebek :)
Marta Ryżek-Kalkowska 10.11.2014 20:14
Piękny w każdym calu :))))))
Christopher 10.11.2014 14:06
Alex, masz rację, ale byliśmy bez pieczywa i chciałem ,żeby mi szybciej wyrósł.To chleb dla głodnych,niecierpliwych. Następny będzie z mała ilością drożdży.
Alex_M 10.11.2014 13:24
fajny chlebek :) tylko dałabym mniej drożdży ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak