Przepis i sposób przygotowania na: Najprostszy chleb pszenny
Chleb pszenny występuje w wielu odmianach, ale najbardziej popularnym jest ten z zaledwie kilku składników. Prosty przepis na chleb pszenny charakteryzuje się prostotą zarówno w kontekście ilości składników i samym sposobie przygotowania. W tym przepisie na chleb pszenny, pamiętajcie by właściwie potraktować ciasto. Można wyróżnić kilka etapów, których trzymanie się jest bardzo ważne. Ciekawym patentem na chrupiącą skórkę chleba nie jest smarowanie go jajkiem ale spryskanie niewielką ilością wody. Zobaczycie ten chleb pszenny prosty przepis zachwyci Was efektem.
1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto. Przez jakieś 15 minut. Aż ciasto zupełnie przestanie się lepić do dłoni. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do podwojenia objętości (na mniej więcej godzinę).
2. Po tym czasie uderzamy ciasto pięścią, żeby je odpowietrzyć i przez kilka sekund znowu wyrabiamy. Formujemy bochenek. Przekładamy go na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, lekko oprószamy mąką i znowu zostawiamy pod przykryciem na 1-1,5 godziny, aż porządnie wyrośnie.
3. Piekarnik nagrzany do 200 stopni spryskujemy wodą ze spryskiwacza (tak z 10 psiknięć) i wkładamy od razu blachę z chlebem. Pieczemy 40 minut.