Przepyszny aromatyczny ziołowy chlebek

Przepyszny aromatyczny ziołowy chlebek

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Chlebek czosnkowo – ziołowy to najlepszy, sprawdzony przepis na przepyszny, pełen aromatu drożdżowy chleb. Idealny jako przekąska na wszelakie imprezy i spotkania w gronie najbliższych. Jeśli lubicie takie smaki i zapachy koniecznie wypróbujcie ten przepis.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • mąka pszenna

    700 gramów
  • drożdże świeże

    50 gramów
  • woda ciepła

    350 mililitrów
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sól

    2 łyżeczki
  • olej roślinny

    6 łyżek

Masa ziołowa

  • masło miękkie

    150 gramów
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • bazylia świeża

    kilka gałązek
  • czosnek

    3 ząbki
  • bulion warzywny Kucharek

    2 kostki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Przepyszny aromatyczny ziołowy chlebek

1. Przygotuj zaczyn z drożdży, cukru i wody.

2. Dodaj mąkę, sól oraz olej. Delikatnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić dwoją objętość.

3. Przygotuj masę ziołową: bazylię i natkę pietruszki drobno posiekaj, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, masło, pieprz i pokruszone kostki Kucharek. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw.

4. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na około 0,5 cm grubości i posmaruj przygotowaną masą ziołową.

5. Ciasto pokrój na paski o szerokości 5 cm, zawiń w harmonijkę i ułóż w tortownicy.

6. Wierzch chlebka posmaruj jajkiem u piecz w 180°C około 50 min.

 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat