Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepyszny aromatyczny ziołowy chlebek

5.0
(28)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Chlebek czosnkowo – ziołowy to najlepszy, sprawdzony przepis na przepyszny, pełen aromatu drożdżowy chleb. Idealny jako przekąska na wszelakie imprezy i spotkania w gronie najbliższych. Jeśli lubicie takie smaki i zapachy koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Składniki:

Ciasto:

mąka pszenna 700 gramów
drożdże świeże 50 gramów
woda ciepła 350 mililitrów
cukier 1 łyżeczka
sól 2 łyżeczki
olej roślinny 6 łyżek

Masa ziołowa

masło miękkie 150 gramów
natka pietruszki 1 pęczek
bazylia świeża kilka gałązek
czosnek 3 ząbki
bulion warzywny Kucharek 2 kostki
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Przepyszny aromatyczny ziołowy chlebek

1. Przygotuj zaczyn z drożdży, cukru i wody.

2. Dodaj mąkę, sól oraz olej. Delikatnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić dwoją objętość.

3. Przygotuj masę ziołową: bazylię i natkę pietruszki drobno posiekaj, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, masło, pieprz i pokruszone kostki Kucharek. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw.

4. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na około 0,5 cm grubości i posmaruj przygotowaną masą ziołową.

5. Ciasto pokrój na paski o szerokości 5 cm, zawiń w harmonijkę i ułóż w tortownicy.

6. Wierzch chlebka posmaruj jajkiem u piecz w 180°C około 50 min.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak