Przepis i sposób przygotowania na: Przepyszny aromatyczny ziołowy chlebek
1. Przygotuj zaczyn z drożdży, cukru i wody.
2. Dodaj mąkę, sól oraz olej. Delikatnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić dwoją objętość.
3. Przygotuj masę ziołową: bazylię i natkę pietruszki drobno posiekaj, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, masło, pieprz i pokruszone kostki Kucharek. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw.
4. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na około 0,5 cm grubości i posmaruj przygotowaną masą ziołową.
5. Ciasto pokrój na paski o szerokości 5 cm, zawiń w harmonijkę i ułóż w tortownicy.
6. Wierzch chlebka posmaruj jajkiem u piecz w 180°C około 50 min.