Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb słonecznikowy pszenno - żytni Zewy

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 250 g typ 500
mąka żytnia 250 g typ 997
słonecznik łuskany 100 g
słonecznik łuskany 2 łyżka
drożdże świeże 25 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
miód płynny 4 łyżka
olej lniany 4 łyżka
cukier 1 łyżka
woda letnia 300 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb słonecznikowy pszenno - żytni Zewy


Drożdże wymieszać z miodem bezpośrednio w misce.
Potem wlać wodę i olej oraz dodać sól i wymieszać.
Następnie wsypać obie mąki oraz 100 g słonecznika i wyrobić ciasto.
Oprószyć ja mąką, zakryć miskę ściereczką i zostawić ciasto do wyrośnięcia.
Gdy podwoi objętość ponownie wyrobić i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Wyrównać i wilgotnymi dłońmi posmarować po cieście i posypać resztą słonecznika.
Zostawić pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia.
Gdy chleb wyrasta nastawić piekarnik do 220 stopni a gdy się zagrzeje a chleb wyrośnie szybko zrobić na wierzchu nacięcie i wstawić foremkę do piekarnika.
Chleb piec 25 minut w 220 stopniach a potem 25 w 190.
Upieczony chleb wystudzić na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beata73 30.09.2015 11:15
wspaniały chlebek
cukiereczek 24.08.2015 17:45
pachnący,świeży,chrupiący,,domowy
Renata9 24.08.2015 14:13
Bardzo smaczny domowy chlebuś :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak