Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

chleb rosnący nocą

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka razowa,pszenna 1 szkl
mąka pszenna 2 szkl
płatki owsiane 1 szkl
drożdże świeże 3 dag
cukier 1 łyżeczka
olej 2 łyżki
sól 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: chleb rosnący nocą

Z drożdży, cukru, odrobiny letniej wody i mąki zrobić rozczyn. Płatki owsiane zalać szklanką gorącej wody i odstawić do napęcznienia. Kiedy rozczyn ładnie podrośnie, a płatki ostygną, przełożyć je do rozczynu. Dodać też obie mąki, sól, olej (lub masło roztopione). Dolać do ciasta 2/3 szkl letniej wody. Ciasto na chleb wyrabiać 10-15 minut. Przełożyć je do foremki natłuszczonej do połowy wysokości. Wierzch ciasta wyrównać, natłuścić olejem oraz posypać ulubionymi ziarnami - w moim przypadku były to sezam,kminek oraz czarnuszka. A ponieważ ciasto robiłam wieczorem toteż wstawiłam je na całą noc do lodówki. Rano, na pół godziny przed pieczeniem wyjęłam je by wyszło z zimna. Piekło się jakieś 40 minut. Kroiłam je już po przestudzeniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Czyki 11.01.2014 12:05
świetny pomysł:)gratuluję:)
artur7 02.01.2014 14:24
poprostu mniam
bogusia19 02.01.2014 11:43
smakowity ten chleb
Kasia35 02.01.2014 10:23
świetny chlebek
Pomocnik 02.01.2014 10:03
super chleb
dodi 02.01.2014 09:16
pyszny domowy
Magula 02.01.2014 09:01
w nocy rośnie a na śniadanko świeży, pycha
Romanowka 02.01.2014 08:43
Pyszny chlebek!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak