Przepis i sposób przygotowania na: Chleb razowy z suszonymi pomidorami
Kroki postępowania
http://www.doradcasmaku.pl/przepis/271961/zakwas-na-chleb.html
ZACZYN: Najlepiej zacząć o godz. 16:00: w misce zakwas aktywny, 100 g mąki żytniej typ 2000 i 100 ml wody wymieszać i odstawić do ciepłego miejsca pod ściereczką.
Następnie o 23:00 do w/w zaczynu dodać 100 g mąki żytniej typ 2000 i 100 ml wody, wymieszać i również odstawić w ciepłe miejsce. Trzecie etap o godz. 8:00 - do w/w zaczynu dodajemy 100 g mąki żytniej typ 2000 i 100 ml wody i odstawiamy na 3-4 godziny.
CIASTO: Do zaczynu dodajemy 550 g mąki żytniej typ 750, następnie dodajemy wodę, sól i cukier (rozpuszczone w wodzie). Mieszamy wszystkie składniki. Następnie wsypujemy suszone pomidory.