Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb razowy z suszonymi pomidorami

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zakwas aktywny 5 łyżek
woda 600 ml
sól 1 łyżka
cukier 1 łyżeczka
pomidory suszone 100 g
wiórki pomidorów suszonych 1 łyżka
Czarnuszka nasiona Prymat 1/2 łyżeczki
Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat 1 łyżeczka
mąka żytnia 300 g
mąka żytnia 550 g

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb razowy z suszonymi pomidorami

Kroki postępowania

1
Zakwas aktywny przygotować wg przepisu:
http://www.doradcasmaku.pl/przepis/271961/zakwas-na-chleb.html
ZACZYN: Najlepiej zacząć o godz. 16:00: w misce zakwas aktywny, 100 g mąki żytniej typ 2000 i 100 ml wody wymieszać i odstawić do ciepłego miejsca pod ściereczką.
Następnie o 23:00 do w/w zaczynu dodać 100 g mąki żytniej typ 2000 i 100 ml wody, wymieszać i również odstawić w ciepłe miejsce. Trzecie etap o godz. 8:00 - do w/w zaczynu dodajemy 100 g mąki żytniej typ 2000 i 100 ml wody i odstawiamy na 3-4 godziny.
CIASTO: Do zaczynu dodajemy 550 g mąki żytniej typ 750, następnie dodajemy wodę, sól i cukier (rozpuszczone w wodzie). Mieszamy wszystkie składniki. Następnie wsypujemy suszone pomidory.
Krok 1 - Chleb razowy z suszonymi pomidorami foto
2
Ciasto mieszamy mikserem z końcówkami do ciasta.
Krok 2 - Chleb razowy z suszonymi pomidorami foto
3
Dwie foremki do chleba wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto do dwóch foremek i wyrównujemy mokrą łyżką. Posypujemy wiórkami suszonych pomidorów, czosnkiem niedźwiedzim oraz czarnuszką. Owinąć folią (np. reklamówką, aby do ciasta nie dostawało się powietrze. Ciasto będzie rosło, więc zostawić trochę miejsca nad foremką, aby się nie skleiło) i odstawić na ok. 4 - 5 h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 3 - Chleb razowy z suszonymi pomidorami foto
4
Gdy chleb wyrośnie. Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C, piec 30-40 min. Można dopiec chleb wyjmując z foremki.
Krok 4 - Chleb razowy z suszonymi pomidorami foto
5
Chleb upieczony po stukaniu od spodu wydaje głuchy dźwięk.
Krok 5 - Chleb razowy z suszonymi pomidorami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

owca441 25.05.2013 19:37
super wypiek
bogusia19 25.05.2013 14:13
domowy smakuje najlepiej
Renata9 25.05.2013 13:35
zdrowy chlebek
joanna30 25.05.2013 13:33
Ciekawy przepis na chlebek :)
Janina 25.05.2013 12:36
Takiego nie próbowałam piec, ale smak na pewno dobry
iwi 25.05.2013 12:22
Ciekawy smak zepewne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak