Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb razowy na zakwasie

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zakwas żytni 200 gram
mąka żytnia pełnoziarnista 100 gram
mąka pszenna typ 1850 300 gram
sól 12 gram
cukier 1 łyżeczka
drożdże 5 gram
pestki słonecznika 2 łyżki
siemię lniane 2 łyżki
woda letnia ok. 380 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb razowy na zakwasie


Zakwas musi być dzień wcześniej wyjęty z lodówki i dokarmiony.
Drożdże wymieszać z cukrem i częścią wody.
Obie mąki połączyć, dodać pozostałe składniki i wymieszać ciasto. Ja mieszałam robotem trzy minuty.
Wyłożyć do formy ( 10/30), wyrównać mokrą dłonią i zostawić do wyrośnięcia. Ja dodałam odrobinę drożdży więc ciasto rosło ok. 2 godziny. Bez dodatku drożdży będzie rosło ok. 4 godziny.
Wyrośnięte wstawić do piekarnika z temp. 230 stopni i piec 10 minut, następnie zmniejszyć temp. do 180 stopni i piec 50 minut. Na pierwsze 10 minut wstawić na dno piekarnika naczynie z wodą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiktoria29 28.03.2016 20:07
bardzo lubię taki chleb
Janina 28.03.2016 16:11
Pyszny chlebek;))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak