Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb razowy na miodzie

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pszenica 200 g
mąka pszenna typ 650 250 g
woda letnia 200 ml
drożdże świeże 50 g
cukier 1 płaska łyżeczka
sól 1 łyżeczka
olej 50 g
słonecznik łuskany garść
ziarna sezamu 1-2 łyżki
siemię lniane 1-2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb razowy na miodzie

Pszenicę mielimy w młynku,zamiast pszenicy możemy użyć mąki pełne ziarno Drożdże rozprowadzamy w małej ilości ciepłej wody z cukrem i łyżką mąki,odstawiamy do wyrośnięcia. Wszystkie składniki oprócz ziaren i oleju wkładamy do miski,dodajemy drożdże i wyrabiamy ciasto,pod koniec dodajemy olej,a na samym końcu ziarna.Ciasto jest gotowe,gdy odchodzi od ręki. Wykładamy od razu do blaszki posmarowanej olejem 10 x 35. Ciasta jest mniej niż połowa blaszki,ale wyrasta ponad brzeg. Chlebek wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 50 stopni,aby wyrosło ok 10-15 min.,następnie zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy ok. 35 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KORAL 07.12.2016 10:38
Ciekawa :)
Renata9 06.12.2016 21:30
Pyszny, domowy chlebuś

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak