Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb razowo - żytni.

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

drożdże świeże 5 dag
cukier 2 łyżki
sól 2 płaskie łyżeczki
woda ciepła 300 ml
mąka pszenna 2 szklanki
mąka żytnia -razowa 2 szklanki

Dodatkowo

mąka pszenna do posypania stolnicy
masło do posmarowania blaszki
mąka żytnia -razowa 1 łyżeczka

Porada

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb razowo - żytni.

Nie ma to jak domowy chleb z idealnie chrupiącą skórką. Warto go upiec na śniadanie lub kolację. Zapraszam:)

Wykonanie:

1. Drożdże rozpuszczamy razem z cukrem w ciepłej wodzie. Do miski wsypujemy obie mąki i sól, następnie wlewamy rozpuszczone drożdże i zagniatamy ciasto. Jeżeli będzie potrzeba to dolewamy jeszcze ciepłej wody. Na posypanej mąką stolnicy ciasto zagniatamy przez kilka minut.

2. Następnie ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na dwie godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

3. Tortownicę o średnicy 23 cm smarujemy masłem i posypujemy mąką razowo - żytnią.

4. Wrośnięte ciasto zagniatamy jeszcze chwilę na lekko posypanej mąką stolnicy, formujemy okrągły chleb i wkładamy do wcześniej przygotowanej tortownicy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny do podrośnięcia.

5. Po tym czasie chleb pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 do zrumienienia. Studzimy, najlepiej na metalowej kratce. Kroimy i podajemy. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 04.12.2016 21:17
Dziękuję:)
jagoda5913 04.12.2016 13:02
super chlebek
olkaaa 04.12.2016 11:05
uwielbiam taki
Babeczka35 04.12.2016 08:33
Dokładnie tak:)
gusia1000 04.12.2016 00:09
Swojski najlepszy.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak