Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

chleb pytlowy

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

zakwas żytni 500 gram
mąka żytnia 250 gram
mąka pszenna 75 gram
siemię lniane 2 łyżki
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
woda 250 mililitrów
otręby pszenne 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: chleb pytlowy

Do miski wsypujemy obydwie mąki, sól, cukier, siemię lniane i zakwas. Mieszamy i odstawiamy na 5 minut, potem dodajemy wodę. Mieszamy do uzyskania miękkiego gęstego ciasta. Ciasto przekładamy do foremki wysmarowanej masłem lub olejem i posypanej otrębami. Formę odstawiamy na 2-3 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia chleba. Kiedy ciasto wyrośnie wstawiamy formę do piekarnika rozgrzanego do 240 stopni na 15 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 25 minut. Po tym czasie wyjmujemy chleb z formy i pieczemy jeszcze przez 10 minut. Studzminy na kratce do pieczenia

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak