Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenny zwykły

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 700 g
masło 25 g
sól 1 łyżka
drożdże suche 7 g
cukier 1 łyczeczka
mleko ciepłe 150 ml
woda 300 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenny zwykły

Kroki postępowania

1
Do miski wsypać mąkę z solą i masło - wymieszać łyżką. Dodać drożdże i cukier, następnie mleko, wodę i wyrobić ciasto.
Krok 1 - Chleb pszenny zwykły foto
2
Ciasto pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia ok. 1 h, aż podwoi swoją objętość.
Przykryć ściereczką.
Krok 2 - Chleb pszenny zwykły foto
3
Następnie ciasto wyrobić, uformować owalny kształt na bochenek. Blachę oprószyć mąką i pozostawić ciasto na 30 min.
Bochenek ponacinać i oprószyć mąką.
Krok 3 - Chleb pszenny zwykły foto
4
Piec w piekarniku w 230 st. C przez 10 min. Następnie przez kolejne 20-25 min. w 200 st. C.
Gotowy chleb po uderzeniu od spodu powinien brzmieć głucho.
Wystudzić na kratce.
Krok 4 - Chleb pszenny zwykły foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AnielskaSlodycz 16.01.2014 15:59
bardzo fajny przepis:)
dwa pokoje z kuchnią 26.06.2013 21:09
a jeżeli do ciasta dodaję świeże drożdże to metoda przygotowania ciasta będzie bez zmian? bardzo apetycznie wygląda :)
rjustysia 06.05.2013 10:58
Ale pięknie wyrósł! Naprawdę pysznie wygląda :)
Pyszota 03.02.2013 14:49
1 opakowanie drożdży suszonych to 7 g i można je zastąpić świeżymi. Wtedy dodajemy 25 g drożdży świeżych.
[email protected] 03.02.2013 14:05
opakowanie drożdży w proszku to ile gram
[email protected] 03.02.2013 14:04
a czy moge dać świeże drożdże a nie w proszku?
Zdzisław 03.02.2013 13:58
dobry domowy
justys759 03.02.2013 13:53
mmm taki świeżutki z chrupiącą skórką wspaniały!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak