Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenny ze szpinakiem

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Zaczyn

drożdże świeże 30 g
mleko 100 ml
cukier 1 łyżeczka

Ciasto

mąka pszenna 150 g
mąka pełnoziarnista 300 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
oliwa 1 łyżka
szpinak mrożony 250 g
sos sojowy 1 łyżka
sok z cytryny 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenny ze szpinakiem

Kroki postępowania

1
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy oliwę i łyżeczkę soli.
Krok 1 - Chleb pszenny ze szpinakiem foto
2
Drożdże, mleko i cukier mieszamy ze sobą. Zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.

Wyrośnięty zaczyn dodajemy do mieszanki mącznej.
Krok 2 - Chleb pszenny ze szpinakiem foto
3
Szpinak przesmażamy z sosem sojowy, solą, sokiem z cytryny i pieprzem.

Przesmażony i ostudzony szpinak dodajemy do ciasta. Zagniatamy kulę. Gdyby były za mało luźne- podlewamy wodą. Odstawiamy na 2h w ciepłe miejsce.
Krok 3 - Chleb pszenny ze szpinakiem foto
4
Podrośnięte ciasto odgazowujemy. Zagniatamy ponownie.
Krok 4 - Chleb pszenny ze szpinakiem foto
5
Wstawiamy do lodówki na całą noc.
Krok 5 - Chleb pszenny ze szpinakiem foto
6
Blachę wykładamy papierem. Ciasto zagniatamy ostatni raz, formując okrągły bochenek.
Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę, w ciepłe miejsce, pod szmatkę.
Pieczemy 45min w 180-200 stopniach.
Krok 6 - Chleb pszenny ze szpinakiem foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 04.04.2015 08:30
bardzo dobry
caralajna 29.03.2015 18:00
doskonały pomysł z dodatkiem szpinaku
Futka 29.03.2015 16:59
Przepyszny i aromatyczny chlebek :)
Renata9 29.03.2015 16:13
Fajny chlebuś, ze szpinakiem jeszcze nigdy nie robiłam, ciekawe jak smakuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak