Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenny na drożdżach - z lnem, otrębami i ziołami

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ZACZYN

drożdże świeże 50 g
woda ciepła 600-700 ml
cukier kryształ 2 łyżeczki
mąka pszenna 1 łyżka

SUCHE składniki

mąka pszenna typ 650 500 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1,5 łyżeczki
siemię lniane 120 g
otręby owsiane 5 łyżek
otręby żytnie 2 łyżki
zioła mieszanka do chleba łyżka

Porada

Użyłam gotowej mieszanki ziołowej do chleba włoskiego (zawierała m.in. suszone pomidory, zioła, czarnuszkę) - można dodać dowolne ulubione suszone zioła. * Moje ziarenka lnu były siekane, ale można oczywiście użyć całych.

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenny na drożdżach - z lnem, otrębami i ziołami

Kroki postępowania

1
Odmierzyć/odważyć wszystkie sypkie składniki z pominięciem cukru.
Krok 1 - Chleb pszenny na drożdżach - z lnem, otrębami i ziołami  foto
2
Mikserem szybciutko zmiksować, aby wszystko dokładnie się połączyło - ciasta nie wyrabia się, dlatego lepiej od razu wszystko dobrze wymieszać.
Krok 2 - Chleb pszenny na drożdżach - z lnem, otrębami i ziołami  foto
3
Odlać 100 ml ciepłej wody, a w pozostałej rozpuścić drożdże i cukier. Na koniec dodać łyżkę suchej mieszanki, lekko zamieszać i odstawić w ciepłe miejsce na kilka minut.
Krok 3 - Chleb pszenny na drożdżach - z lnem, otrębami i ziołami  foto
4
W tym czasie natłuścić blaszkę i wysypać otrębami owsianymi lub pełnoziarnistą mąką.
Krok 4 - Chleb pszenny na drożdżach - z lnem, otrębami i ziołami  foto
5
Wyrośnięty zaczyn drożdżowy wlać do suchych składników.
Krok 5 - Chleb pszenny na drożdżach - z lnem, otrębami i ziołami  foto
6
Za pomocą miksera szybko wymieszać ciasto bez zbędnego wyrabiania - tylko do jednolitego połączenia składników - w razie konieczności dolać resztę ciepłej wody.
Krok 6 - Chleb pszenny na drożdżach - z lnem, otrębami i ziołami  foto
7
Ciasto nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30-40 minut do wyrośnięcia.

Ja wstawiłam miskę do piekarnika z włączoną lampką, która w ciągu kilku minut rozgrzewa piekarnik do ok.30*C - stwarza więc idealne warunki do wyrastania.
Krok 7 - Chleb pszenny na drożdżach - z lnem, otrębami i ziołami  foto
8
Ciasto delikatnie przemieszać łyżką i przełożyć do przygotowanej blaszki - najlepsza jest duża keksówka lub dwie małe - i ponownie odstawić do podrośnięcia.

Wstawić do lekko rozgrzanego piekarnika, nastawić termostat na 190-195*C i piec 45-70 minut od czasu osiągnięcia pełnej temperatury.

* Ja piekłam swój chleb w szerokiej płaskiej blaszce, ponieważ chciałam uzyskać jak największą powierzchnię chrupiącą, jak piętka :)
Krok 8 - Chleb pszenny na drożdżach - z lnem, otrębami i ziołami  foto
9
Upieczony chleb studzić na kratce. Do krojenia nadaje się 1-2 godziny od upieczenia, ale lepiej poczekać kilka godzin.
Krok 9 - Chleb pszenny na drożdżach - z lnem, otrębami i ziołami  foto
10
Na drugi dzień skórka mięknie i chleb można nawet cienko pokroić.
Ja swój kroiłam w poprzek, jak bułki - w takiej formie idealnie nadaje się do opieczenia w tosterze lub w elektrycznym grillu.
Krok 10 - Chleb pszenny na drożdżach - z lnem, otrębami i ziołami  foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 13.09.2014 14:34
No i chrupania miałam do woli - jedna wielka chrupiąca skórka ;) Jak mam chęć na ciepły chlebek z masełkiem, to właśnie taki płaski piekę ;) Tylko ja jestem miłośniczką chleba, który składa się głównie z samej skórki ... haha :)
Alex_M 12.09.2014 08:15
świetny chlebek :) ze zdrowym siemieniem i otrębami - uwielbiam:)
Czyki 10.09.2014 20:04
Taki chlebek to samo zdrowie :)
Futka 10.09.2014 17:28
Pyszny chlebek pełen ziaren i otrębów :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak