Chleb pszenny

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Bo najlepszy jest pieczony w domu. Całość przygotowuje się w mgnieniu oka. A smak i zapach niesie przyjemne doznania.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • mąka pszenna typ 650

    200 gramów
  • mąka pszenna typ 750

    200 gramów
  • mąka pszenna typ 1850

    100 gramów
  • sól

    1 łyżka
  • woda letnia

    400 mililitrów
  • zakwas pszenny

    3 łyżki
  • pestki dyni

    50 gramów
  • Czarnuszka nasiona Prymat

    1 łyżka
  • złote siemię lniane

    50 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąki mieszamy z solą, ziarnami, dodajemy zakwas i wodę. Dokładnie wyrabiamy, 3 łyżki odstawiamy do słoika, na następny chleb (trzymamy w lodówce).

Małą keksówkę smarujemy masłem, przekładamy ciasto, „ubijamy”. Odstawiamy na 12 godzin do wyrośnięcia.
Pieczemy w termoobiegu na najwyższym poziomie, 190°C (20 minut), zmniejszamy na 180°C (20 minut). Wyłączamy, studzimy przy uchylonym piekarniku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat