Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenny

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Bo najlepszy jest pieczony w domu. Całość przygotowuje się w mgnieniu oka. A smak i zapach niesie przyjemne doznania.

Składniki:

Składniki:

mąka pszenna typ 650 200 gramów
mąka pszenna typ 750 200 gramów
mąka pszenna typ 1850 100 gramów
sól 1 łyżka
woda letnia 400 mililitrów
zakwas pszenny 3 łyżki
pestki dyni 50 gramów
Czarnuszka nasiona Prymat 1 łyżka
złote siemię lniane 50 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenny

Mąki mieszamy z solą, ziarnami, dodajemy zakwas i wodę. Dokładnie wyrabiamy, 3 łyżki odstawiamy do słoika, na następny chleb (trzymamy w lodówce).

Małą keksówkę smarujemy masłem, przekładamy ciasto, „ubijamy”. Odstawiamy na 12 godzin do wyrośnięcia.
Pieczemy w termoobiegu na najwyższym poziomie, 190°C (20 minut), zmniejszamy na 180°C (20 minut). Wyłączamy, studzimy przy uchylonym piekarniku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak