Pszenno-kukurydziany chleb z żurawiną

Pszenno-kukurydziany chleb z żurawiną

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
1 - 2

Chleb z mąki pszennej i kukurydzianej z dodatkiem suszonej żurawiny i ziaren słonecznika jest rewelacyjny.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na chleb:

  • mąka pszenna

    2.5 szklanki
  • mąka kukurydziana

    1 szklanka
  • drożdże świeże

    2.5 dag
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sól

    1.5 łyżeczki
  • olej

    2 łyżki
  • woda letnia

    1.5 szklanki
  • słonecznik ziarna

    0.5 szklanka
  • żurawina suszona

    5 dag
  • czarnuszka

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania:

Krok 1 - Pszenno-kukurydziany chleb z żurawiną foto
Drożdże wymieszać z cukrem, wlać pół szklanki ciepłej wody, wsypać 2 łyżki mąki zamieszać, przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 2 - Pszenno-kukurydziany chleb z żurawiną foto
Obie mąki przesiać do miski, dodać sól, resztę ciepłej wody, rozczyn i wyrabiać około 15 minut. Pod koniec wyrabiania dodać olej, wsypać ziarna słonecznika i żurawinę.
Krok 3 - Pszenno-kukurydziany chleb z żurawiną foto

Wyrabiać do czasu, gdy ciasto będzie odchodziło od miski. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Krok 4 - Pszenno-kukurydziany chleb z żurawiną foto
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, odgazować, wyłożyć na posypaną mąką deskę i uformować.
Włożyć do posmarowanej tłuszczem foremki keksowej, ponownie przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na 20 minut.
Krok 5 - Pszenno-kukurydziany chleb z żurawiną foto
Następnie wyrośnięte ciasto w kilku miejscach naciąć ostrym nożem, posmarować wodą, posypać czarnuszką. Włożyć do zimnego piekarnika, ustawić temp 180 stopni i piec około 40 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

26.02.2019 15:14
Bardzo fajny przepis : )

w mojej kuchni

25.02.2019 20:53
ładne ciasto ma chlebek

Bożena Matuszczyk

25.02.2019 12:46
Pyszny chlebek i na pewno smakuje rewelacyjnie.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat