Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenno-żytni z żurawiną

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka 70 dag
mąka żytnia 30 dag
kiełki 8 łyżek otrąb
pestki dyni 4 łyżki
słonecznik łuskany 6 łyzek
żurawina 100 g
sól 1,5 łyżki
cukier 5 łyżeczek
drożdże 70 g
woda ciepła 1 litr

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenno-żytni z żurawiną

Pokruszone drożdże, mąkę, cukier, ziarna i owoce wymieszać i zalać ciepłą wodą. Wyrobić luźne ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
Ciasto ponownie wyrobić, a następnie przełożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę i ponownie odstawić na 20 minut.
Kiedy ciasto wyrośnie piec w piekarniku ok. 1 godziny w 230 stopniach.
Chleb odstawić do wystudzenia i skropić zimną wodą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Tahitha 04.03.2014 16:52
własnoręcznie pieczony chlebek jest super, a jeszcze z żurawiną ...
Smaczna_B 04.03.2014 15:48
upiec chleb to wielka sztuka , ten wyszedł bardzo fajny
Pomocnik 04.03.2014 15:16
wyszedł piękny
noninka77 04.03.2014 14:24
wygląda wspaniale:)
ada.la 04.03.2014 14:19
z żurawiną jest pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak