Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenno-żytni na zakwasie

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

woda
woda 300 gram
drożdże 2-3 łyżeczki
mąka pszenna 300 gram
woda 400 gram
sól 2.5 łyżeczki
Ciasto: 230 gram
mąka żytnia 230 gram
mąka żytnia 360 chlebowa, na zaczyn

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenno-żytni na zakwasie

ZAKWAS:
0,5 szkl mąki żytniej wymieszać z 0,5 szkl wody w wysokim naczyniu i odstawić w ciepłe miejsce na 12-16 godz - nie przykrywać. Następnego dnia, zakwas, 'dokarmiamy' czyli dosypujemy 0,5 szkl mąki żytniej i 0,5 szkl wody, mieszamy i odstawiamy, nie przykrywamy . Kolejnego dnia powtarzamy tę czynność. Zakwas powinien zacząć bąbelkować. Zakwas dokarmiamy raz dziennie przez ok 5 dni ! Po tym czasie chowamy go do lodówki.
Wyjmuję go gdy wiem, że będę piekła chleb. Po około 2 godzinach nabiera pokojowej temperatury. Wówczas znów go dokarmiam, dodaję 0,5 szkl mąki żytniej i tyle samo wody, mieszam i zostawiam. Jeśli rośnie zbyt szybko, można go zamieszać.
Po 12 godzinach mamy gotowy zakwas z którego można zrobić zaczyn, a później upiec chleb.
Wszystkie składniki ZACZYNU + 4-5 łyżek zakwasu mieszamy w misce (mają się tylko połączyć). Miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 12-15 godzin.
Po tym czasie dodajemy do zaczynu pozostałe składniki. Mieszamy dokładnie, ale nie za długo(ok. 5 minut). Składniki powinny się dobrze połączyć. Masa będzie dość gęsta i trochę kleista. Zostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem na ok. 30-60 minut.
Ciasto przekładamy do dwóch keksówek o długości ok. 30cm, lub trzech mniejszych. Wcześniej foremki smarujemy masłem i posypujemy mąką (można posypać otrębami lub słonecznikiem). Wierzch chleba wygładzamy dłonią namoczoną w wodzie.Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 60-90 minut. Czas rośnięcia chleba jest uzależniony od temperatury w pomieszczeniu. Powinno wyrosnąć na równo z krawędzią keksówki.
Piekarnik nagrzewamy do 230°C. Wyrośnięty chleb posypujemy mąką lub jeśli wolimy ziarnami, np. sezamu. Wstawiamy do piekarnika. Po 15 minutach pieczenia zmniejszamy temperaturę do 190°C i dopiekamy kolejne 40 minut. Jeśli zbyt szybko się zarumieni, można go przykryć folią aluminiową.
Po upieczeniu od razu wyjmujemy na kratkę, smarujemy wodą, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do ostygnięcia. Najlepszy jest gdy całkowicie ostygnie, wtedy dopiero go kroimy. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

matesko 16.04.2013 08:19
pyszny taki chlebek
Stenka 10.04.2013 18:07
chętnie bym zjadła
Rafał10 20.02.2013 22:38
kiedyś też się nauczę takie robić :) na razie zaczynam od bułeczek :)
Joanna23 30.01.2013 10:24
najlepszy ciepły uwielbiam
fasola 26.01.2013 16:59
nie ma to jak własnej roboty chlebek
Pyszota 26.01.2013 13:32
najlepszy domowy
Laila2786 26.01.2013 12:41
uwielbiam domowy chlebek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak