Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenno-razowy

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 45 dag
mąka razowa 5 dag
drożdże 1 dag
zakwas 5 dag
sól 1 czubata łyżeczka
masło 1 dag
Kminek mielony Prymat 1 łyżeczka
woda 300 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenno-razowy

Kroki postępowania

1
Można zrobić z podwójnej ilości duży chleb. Zamiast mąki razowej można użyć orkiszowej lub po prostu żytniej - wszystkie mąki były w użyciu...
Drożdże rozpuścić w 50 ml wody. Do miski robota z plastikowymi nożami przesiać mąki, dodać pozostałe na sitku otręby, sól, kminek, masło, rozpuszczone drożdże...
Krok 1 - Chleb pszenno-razowy foto
2
...zakwas i resztę wody. Całość wyrobić na jednolite i gładkie ciasto.
Krok 2 - Chleb pszenno-razowy foto
3
Przełożyć na oprószony mąką blat, uformować kulę i wsadzić do miski. Przykryć i odłożyć na 45 minut do wyrośnięcia.
Krok 3 - Chleb pszenno-razowy foto
4
W tym czasie przygotować koszyk, oprószając go mocno mąką. Wyrośnięte ciasto odgazować...
Krok 4 - Chleb pszenno-razowy foto
5
...i przełożyć do koszyka. Wierzch lekko oprószyć mąką, przykryć ściereczką i arkuszem folii spożywczej (nie odwrotnie, bo folia się przyklei i ciężko będzie ją oderwać). Koszyk z zewnątrz dobrze jest również owinąć folią - aby ciasto nie wyschło (tak wolę). Wsadzić do lodówki na 4 godziny.
Krok 5 - Chleb pszenno-razowy foto
6
Gdy piekarnik się nagrzeje wyjąć chleb z lodówki, szybko wyłożyć na blachę odwracając koszyk. (Tu zdjęcie dużego chleba).
Krok 6 - Chleb pszenno-razowy foto
7
Ewentualnie zrobić kilka nacięć na powierzchni (obecnie robię bez nacięć co powoduje, że chleb wygląda absolutnie jak z piekarni) i wsadzić do piekarnika. W początkowej fazie chleb oklapnie, ale podczas pieczenia się podniesie.
Krok 7 - Chleb pszenno-razowy foto
8
Zmniejszyć od razu temperaturę do 210°C i piec około 50 minut. Gdyby rumienił się za bardzo - przykryć pod koniec arkuszem folii spożywczej.
Krok 8 - Chleb pszenno-razowy foto
9
Piekę tyle samo normalny i duży bochenek - ten z podwójnej porcji. Zdjąć z blachy i wystudzić na kratce, aby odparował.

W tym przepisie mam zdjęcia z przygotowania 3 różnych bochenków. Ten zawdzięcza swój wygląd temu, że koszyk wypadł mi przy odwracaniu z rąk - na szczęście na blachę. Z jedne strony się zdeformował już na samym wstępie, lecz nie poprawiałam. W dodatku pękł wzdłuż jednego z nacięć. Drugi raz do tej pory nie udało mi się tego efektu uzyskać...
Krok 9 - Chleb pszenno-razowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 28.01.2014 00:20
pyszny domowy chlebek
Aannkaa82 05.11.2013 19:46
Pięknie wygląda ten Twój chlebek... Ja się przymierzam do pieczenia ale jakos brak mi odwagi.
aginaa 28.10.2013 07:27
wspaniale ci wyrosl
Róża1 26.10.2013 22:26
wygląda przepysznie:-)
wyattearp 16.10.2013 11:53
chlebek pychotka
iziona 16.10.2013 08:57
Wyglada bajecznie, aż ma się ochotę na kromeczkę
Habibi 15.10.2013 15:54
Super chlebek :) Najlepszy jest na zakwasie i żaden na drożdżach się nie umywa ;) U mnie rośnie świeży zakwas od wczoraj, bo poprzedni mi się niestety zepsuł w trakcie hodowania kilka dni temu :/ Ale mam dobre przeczucie, że ten się uda, bo niestety przez zagapienie stary zużyłam w całości ;)
Mniam 15.10.2013 09:01
Piękny chlebek.
IwonaDD 15.10.2013 08:34
piękny ten chlebek wyszedł! wręcz wspaniały!
Adamorek 15.10.2013 01:24
nie ma to jak domowy chleb
Barbara13 14.10.2013 22:13
Pyszności taki chlebek
Misada 14.10.2013 22:12
pierwsza klasa
Krzysiek3 14.10.2013 21:59
to co lubię
w mojej kuchni 14.10.2013 21:56
same pyszności..
Klisza 14.10.2013 21:46
mmm... pycha
Simeo 14.10.2013 21:37
domowy... super
Iwka 14.10.2013 21:32
super przepis
kokoszka
kokoszka 14.10.2013 21:29
domowy chlebek mniam
Silver Teaspoon 14.10.2013 21:27
pyszny chleb

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak