Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenno-orkiszowy

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka orkiszowa 250 g
mąka pszenna 150 g
masło 1 łyżka
woda 1 szklanka
drożdże 15 g
cukier 2 łyżeczki
sól 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenno-orkiszowy

Do letniej wody dodać cukier i drożdże, wymieszać. Dodać rozpuszczone i ostudzone masło. Mąki przesiać, dodać sól, wymieszać wszystkie składniki, zagnieść jednolite , gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie ciasto krótko zagnieść, włożyć do formy do pieczenia, odstawić do wyrośnięcia, piec w 200st C około 45 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beatris 28.11.2013 11:58
Domowa "piekarnia" działa. Przepyszny chlebek.
Wafelek2601 20.11.2013 16:02
Lubię takie świeże domowe pieczywo
RenataZ-et 23.02.2013 20:17
super domowy chlebuś :)
caralajna 21.02.2013 10:13
domowe pieczywo jest najlepsze
Laila2786 16.02.2013 12:24
mniam
mysza75 06.02.2013 11:33
Takie chlebki to ja lubię
Konczi 05.02.2013 09:50
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak